Att löneförhandla kan tyckas som en självklarhet ifall man vill bygga sig en karriär och trygg framtid inom yrkeslivet. Men det har visat sig att löneförhandling ofta är ett lite tabubelagt ämne. Det är svårt att prata om det tillsammans med kollegorna, och ofta vill man inte riskera en redan säker position eller behöva gå hem med svansen mellan benen. Därför står många handfallna inför stundande lönesamtal. Så hur gör man egentligen för att lyckas? Här går vi igenom fem bra tips för löneförhandling!
1. Varför ska man löneförhandla
Den första frågan som du alltid borde ställa dig är varför du ska löneförhandla. Är det av avundsjuka till följd av att en kollega helt plötsligt har fått högre lön? Eller handlar det om orättvisa i form av nya arbetsuppgifter och mer ansvar – men fortfarande samma pengar på kontot den tjugofemte? Anledningarna till att boka in ett lönesamtal kan vara många, men för att lyckas höja din lön krävs det att grunden är god samt att verklig orsak finns. Fråga dig därför alltid varför du borde löneförhandla, och använd detta som bas att bygga samt finslipa dina argument på.
2. Observera trender i löneförhandling
Vad finns det egentligen för trender och kulturer kring lönesättning i företaget där du jobbar? På många mindre företag kan löneförhandling vara svårt då man ofta sitter kvar på samma position under lång tid samt får axla många roller till följd av den sett till antalet lilla personalstyrkan. Medan det i stora internationella företag såsom konsultjättar kan vara mycket enkelt att klättra och vilket i sin tur påverkar löneutvecklingen. Skillnaden mellan olika arbetsplatser kan vara stor och det gäller att läsa av omgivningen rätt.
3. Jämför lön för din yrkesroll
Det är viktigt att veta vad du förväntas ha för lön i din yrkesroll. Av den anledningen finns det gott om hemsidor på nätet där du kan jämföra löner. Du kan till exempel med lätthet se ifall du är underbetald jämfört med medianlönen hos andra i din ort. Viktigt att komma ihåg är att gratis lönestatistik inte alltid stämmer överens med verkligheten, den kan vara utdaterad eller helt enkelt bygga på otillräckliga uppgifter.
För att försäkra dig om att få rätt lön kan du istället vända dig till facket som har tillgång till uppdaterad statistik. Använd dessa data som underlag vid ditt lönesamtal för att påvisa faktiska siffror och trenderna som finns för snarlika företag och roller.
4. Var beredd att kompromissa men inte vika
En lyckad löneförhandling behöver inte nödvändigtvis alltid resultera i högre lön. Ibland kan det vara smart att öppna upp för fler alternativ. Om du känner att du tagit över lite för mycket ansvar från en gammal arbetskollega som nu slutat, eller att du helt plötsligt har fått fler arbetsuppgifter än vad som initialt utlovades när du anställdes så är det dags att säga ifrån. Ifall budget och ekonomi saknas för att öka lönen, kan en lättare arbetsbörda vara gott nog.
5. Förbereda sig inför löneförhandling
Det låter kanske självklart. Men allt för många förutsätter att man har rättigheter och rättvisa på en arbetsplats. Och även om detta såklart är sant så ser företagskulturen ofta ut så att man måste våga ta för sig och visa framfötterna. Att komma väl förbered till mötet med mål, syfte och planerade argument är A och O. Med andra ord att förbereda sig inför löneförhandling är ack så viktigt.
Tycker du det känns krångligt? Fackförbunden är specialister på förhandlingar, de kan hjälpa dig finslipa din argumentation och se till att du står väl förbered när det är dags för samtal med arbetsgivaren. Lycka till!