Spelarfacket

Elitidrottsmän behöver precis som andra yrkesgrupper någon som kan represterar dem i olika sammanhang. Frågor som spelarfack kan driva och hjälpa till med är sedvanlig rådgivning inom juridik och avtal samt utbildning/vägledning inom komplicerade områden som sjukskrivning, skatterätt och deklaration. Medlemmar i ett spelarfack kan även omfattas av förmåner anpassade och skräddarsydda utifrån de speciella behov som idrottsmän lever under det kan röra sig om särskilda försäkringar, pensionsavtal samt a-kassa.

 

Samtliga fackförbund och organisationer för elitspelare erbjuder ett utökat inkomstskydd till medlemmar som väljer att ansluta sig till Unionen inkomstförsäkring och a-kassa.

 

Utöver att spelarfacken ger stöd och skydd under din aktiva karriär, kan man även hjälpa till att planera och stödja idrottare och spelare att ställa om till ett liv efter karriären. Respektive spelarfack kan här vägleda rörande lämpliga utbildningar samt ge värdefull information om pensionsrätter.

 

Även om elitidrottare inom olika sporter många gånger lever under liknande premisser, kan förhållandena och arbetsvillkoren som de verkar under skilja sig mycket åt. Därför finns det flera olika specialiserade spelarfack och fackföreningar:

 


Svenska Fotbollspelare SFS – är som namnet avslöjar en spelarorganisation för svenska fotbollspelare. Idag har man över 700 st olika fotbollsspelare som medlemmar.

 


SICO – Intresseorganisationen för ishockeyspelare – har figurerat en hel del i media den senaste tiden, i och med de hårda förhandlingar man deltagit i för att få Damkronorna att få rimliga löneavtal.

 


Spelarföreningen Handboll Sverige – SHS – slöt tidigare i år det första kollektivavtalet någonsin för svenska elitspelare.

 


Unionen fackförbund samarbetar med samtliga spelarföreningar och det är Unionen som bistår med rådgivning och vägledning i arbetsrättsliga frågor. Spelarna betalar en medlemsavgift (50-225 kr/mån) till Unionen och en annan till respektive spelarfack, detta gör att de omfattas av Unionens inkomstförsäkring förutsatt att de även ansluter till Unionens a-kassa (112 kr/mån).

 

 


Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg