Alla fackliga tjänster hos Unionen

Denna lista innehåller samtliga Unionens försäkringar och avtal. Du hittar andra fackförbund med likvärdiga tjänster genom att klicka på respektive länk:

A-kassor, Inkomstförsäkringar, Byta fackförbund, Medlemslån, , , , , , , , , ,

Är Unionen fackförbund är ett bra alternativ för dig?

Unionen är en lämplig fackförening för alla som arbetar inom följande yrken och branscher. Leta igenom listan och se om du hittar ditt yrke bland i listan. Du hittar även fler möjliga fackliga organisationer genom att klicka på länkarna:

Branscher

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yrken

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Det finns 67 Omdömen om Unionen

Är Unionen fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

 1. Hassan Hamdan skriver:

  Hej,
  jag har fått ett nyttt job på Sodexo AB som redovisningsekonom och undrar om jag kan vara medlem hos er både facket och a-kassa.
  undrar hur mycket kostar den och vad måste jag göra??
  behöver lite hjälp.
  Tack
  mvh
  Hassan

  • admin skriver:

   Hej Hassan,

   Grattis till ditt nya arbete!

   Som anställd på för det privatföretag som Sodexo AB skall det inte vara några problem för dig att gå med både i facket och Akassan. Just nu har Unionen dessutom en kampanj som innebär att du får gratis medlemskap i tre månader. De gör att du kan “prova på” hur det är att vara medlem och sedan bestämma dig för om du vill fortsätta ditt medlemskap eller ej. Under den här tiden behöver du endast betala avgiften för A-kassa som enligt uppgift ligger på 140 kr / mån.
   Vilken medlemsavgift du sedan ska betala beror på din inkomst. Om du tjänar 19 000 kr eller mer i månaden är medlemsavgiften 225 kronor per månad. Tjänar du mellan 15 000 och 19 000 betalar du bara 150 kr/månad. Men som sagt de tre första månaderna betalar du endast för arbetslöshetskassan.

   Enklaste viset att bli medlem i Unionen är att klicka här.

   Du behöver sedan fylla i en del uppgifter om dig själv, sedan fixar Unionen resten.

   Lycka till!

   Med vänliga hälsningar Admin

  • Ekbal skriver:

   Hej!

   Jag fick denna fråga i en uppgift som jag måste lämna in i en kurs. Är ni snälla och svara på min fråga nedanför?

   Du erbjuds en anställning som ekonomiassistent på ett litet företag. Du får den lön du begärt (25 000 kronor i månaden, fast lön), men du måste skriva på ett anställningsavtal där du går med på att om du måste arbeta över så får du ingen ersättning för detta. Företaget motiverar att den lönen du begärt är så hög att viss övertid ingår.

   a) Vad gör du? Får de göra så – avtala bort övertidsersättning? Ta gärna kontakt med ett fackförbund och fråga dem.

   Tack på förhand

 2. Jessica Björkqvist skriver:

  Hej!

  Jag har tidiagre jobbat i butik och är därför medlem i handels A-kassa, jag jobbar nu sen 1,5 år tillbaka som ekonomiasststent. Så jag skulle vilja byta till unionens A-kassa.
  Hur går jag tillväga?

  / Mvh Jessica

  • admin skriver:

   Hej Jessica, du kan byta A-kassa genom tre enkla steg:

   1. Anmäl dig som medlem till Unionen. Länk till hemsidan hittar du ovan.
   2. Sedan måste du kontakta din nuvarande A-kassa och begära utträde därifrån.
   3. När du väl fått ett utträdesdatum från Handels A-Kassa kan Unionen hämta dina uppgifter från din tidigare arbetslöshetskassa. Utträdesdatum är alltid i ett månadsskifte.

   Stöter du på några problem är det lättast att du vänder dig direkt till supporten.

   Lycka till!

 3. Marie Berling skriver:

  Hej!
  Jag skriver ett arbete om arbetsmarknaden för administratörer och undrar lite hur ni som fackförbund ser på den?
  Ser ni ett ökat/minskat intresse blad arbetsgivarna att anställa administratörer eller blir det vanligare att man anlitar bemanningsföretag för dessa tjänster?
  Hur tror ni arbetsmarknaden ser ut om 5 år?

  Jag är supertacksam om ni kan svara lite kortfattat om detta.

  Med vänlig hälsning/Marie

  • admin skriver:

   Hej Marie,

   Intressanta frågor som vi gärna hjälpt till att besvara, men vi som driver denna sida är inte knutna till facket utan vi är en fristående informationssida.

   Enklast är troligtvis att använda deras epost.

   Hoppas det går smidigt, lycka till!

 4. Marina Eliasson skriver:

  Hej! Jag är utbildad som sjuksköterska i Ryssland och jobbar i Sverige som boendestödjare på en barn/ungdomsboende. Får jag bli en medlem i Unionen? Med vänliga hälsningar Marina.

 5. jennifer skriver:

  Hej!

  Jag är egen företagare och jobbar då som nagelteknolog. Tidigare har jag jobbat i butik och är därför medlem i handels. Men som jag har förstått det så kan inte dem hjälpa en som är egen företagare. Är det bäst för mig att tillhöra unionen då eller vilket förbund är bäst för en egen företagare?

  MVH, Jennifer

  • admin skriver:

   Hej Jennifer,

   Kan inte råda dig till vilket som är det bästa valet just för dig, men fackförbundet har omkring 4000 medlemmar som är egenföretagare så det är ett populärt alternativ.

   Lycka till!

 6. J skriver:

  Hej!

  Jag arbetar som larmoperatör hos ett stort företag i Sverige. Jag är kollektivanställd.

  Känns lite luddigt ifall jag är berättigad medlemsskap i er A-kassa? SOS-larmoperatör är det närmsta som motsvarar min tjänst som jag har idag, skillnaden att jag är anställd utav ett annat larmbolag.

  Jag är inte tjänsteman, men flera utav de yrken som räknas upp borde ej vara med anställningsform tjänsteman?

  Med vänlig hälsning,
  J

  • admin skriver:

   Hej J, tyvärr kan jag inte ge ett bra svar på denna fråga. Enklast är förmodligen att prova att ansöka alternativt kontakta kundtjänsten för att skingra osäkerheten. Hör gärna av dig här igen och berätta vad som gäller.

 7. Maarit skriver:

  Hej! jag har blivit erbjuden en tjänst som ekonomiassistent. Jag skulle få 25 000kr/mån, fastlön. Men företaget vill att jag skriver på ett anställningsavtal där jag går med på att om jag måste arbeta över så får jag ingen ersättning för det. De menar att lönen är så hög att viss övertid ingår. Vad ska jag göra? Får de avtala bort övertidsersättning?
  MVH, Maarit

 8. Anna skriver:

  Hej! jag har två timanställningar inom olika branscher: receptionist och ledsagare, och eventuellt en till timanställning på gång i butik.. tre jobb alltså. vilken a-kassa ska jag välja?

  • admin skriver:

   Hej Anna! Kan inte rekommendera dig någon särskild arbetslöshetskassa, men med bakgrund till de du skrivit kan du garanterat gå med i Unionen a-kassa då samtliga av de yrken du anger finns representerade i fackförbundet.

 9. Therese skriver:

  Hej!
  Undrar hur mkt skall lönen höjas årligen för tandsköterska?
  Kan lönehöjningen ersättas med t.ex månadsvidss pensionsparandet som arbetsgivare gör?
  Vänligen
  Therese Ticander

 10. Gerhard Krayzier skriver:

  Om man i dag är medlem i an a-kassa kan man då bli medlem i Unionen och behålla den a-kassa man har och ändå omfattas av Unionens inkomstförsäkring.
  Om så är fallet och jag får svar i tid så kan vi ansöka om medlemskap via Internet före årsskiftet.

  MVH
  Gerhard Krayzier

  • admin skriver:

   Hej Gerhard,

   Ursäkta för ett sent svar, hoppas 2014 börjat bra! Bland villkoren på hemsidan står följande:

   Tänk på att du behöver vara medlem i en svensk a-kassa, Unionens a-kassa eller någon annan, för att kunna få vår inkomstförsäkring.

   Du skall med andra ord kunna vara medlem i en annan a-kassa utan problem.

   Lycka till!

   /Admin

 11. Irina skriver:

  Hej,

  I dagsläget är jag medlem i civilekonomerna och är med i deras a-kassa. Funderar om jag skulle byta fackförbund till unionen. Min fråga är om jag kan behålla akademikernas a-kassa och vara medlem i unionen? Skulle jag ändå omfattas av inkomstförsäkringen eller måste man vara medlem i unionens a-kassa för det?

 12. Gunnel skriver:

  Hej Jag hoppas att ni har avslutat mitt medlemsskap eftersom jag nu är pensionär
  fr l januari 2014

  Mvh Gunnel

  • admin skriver:

   Hej Gunnel, för att begära utträde får vi be dig att kontakta medlemsregistret. Tele. 0771-743 743 med telefontid: mån-fre 08.15-17.00.

   Vill även tala om för dig att ditt personnummer aldrig varit synligt på sidan, utan det är först nu som allmänheten kan se din kommentar.

   Hälsningar
   Admin

 13. Bob skriver:

  Hej!
  Jag har fått ett nytt jobb som resesäljare i et callcenter.
  Ingår lönförsäkring i medlemskapet hos Unionen? Vilka övriga försäkringar är inkluderade i er paket? (ev. trygghetsförsäkring, tjänstpension osv.)

  • admin skriver:

   Hej Bob. Det stämmer att försäkring av lönen ingår, för övriga villkor ber vi dig kontakta en tjänsteman på supportavdelningen.

 14. Malin skriver:

  Hej!

  Jag har bott utomlands i tre år och nu ska jag flytta hem till Sverige igen. Jag ska söka jobb som receptionist. Jag har ingen utbildning inom det, kan jag vara medlem hos er ändå?

  Vänliga hälsningar,
  Malin Lövberg.

  • admin skriver:

   Hej Malin, tack för din fråga. Visst det är inga problem att söka medlemskap trots att du saknar en specifik yrkesutbildning. Lycka till och hoppas att du skall trivas här hemma!

   /Admin

 15. Elnaz skriver:

  Hej!

  Du får den lön du begärt (25 000 kronor i månaden, fast lön), men du måste skriva på ett anställningsavtal där du går med på att om du måste arbeta över så får du ingen ersättning för detta. Företaget motiverar att den lönen du begärt är så hög att viss övertid ingår.

  Vad gör du? Får de göra så – avtala bort övertidsersättning?

  Kan ni svara på den här frågan?

  • admin skriver:

   Hej Elnaz,

   Detta är en typisk frågeställning som du kan få hjälp med genom ditt medlemsförbund. Vi har tyvärr ingen möjlighet att enskild arbetsrättslig eller juridisk rådgivning.

   /Admin

 16. Sofia skriver:

  Hej!
  Jag ska börja jobba i receptionen/kansliet på en golfklubb. Är unionen rätt a-kassa för mig att gå med i?

 17. Evelina skriver:

  Hej!

  Jag fick jobb som exportsäljare och tänker nu att bli medlem hos er. Hur mycket betalar man per månad om man tjänar typ 23000 kronor?

  • admin skriver:

   Hej Evelina,

   Grattis till ditt jobbet!

   Din medlemsavgift per månad blir 225 kr eftersom du ingår i lönegruppen 19 001-60 000 kr.

   /Admin

 18. Marta skriver:

  Hej!
  Min fråga gäller en man från Kosovo som har fått ett jobberbjudande i Sverige för att jobba som vaktmästare.
  För att han ska kunna få uppehållstillsånd i Sverige, krävs det att han erbjuds lön i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket.
  Arbetsgivaren funderar på det men har fortfarande inte tecknat avtal med något fackförbund. Hon kan erbjuda honom ca 18 000 kr men jag vet inte om detta räcker.
  Kan ni vara så snälla och meddela mig hur mycket en vaktmästare borde få i lön, år 2015 i Sverige?
  Tack på förhand!
  Marta

  • admin skriver:

   Detta är en fråga för fackförbundet att svara på. Men vaktmästarlönerna ligger enligt Unionens information på mellan 22000-27000 kr/mån. Annan lönestatistik visar en medellön på omkring 18000-28000 kr/mån.

   /Admin

 19. Malin skriver:

  Hej!
  Jag har länge gått i valet och kvalet om vilket förbund samt a-kassa jag borde gå med i. Nu undrar jag om det finns en viss tid, och hur lång tid det i sådant fall rör sig om, som man måste vara medlem hos er för att kunna få facklig rådgivning? Samt om det förekommer skillnader mellan olika fackförbund?

  Tack på förhand!

  • admin skriver:

   Hej Malin,

   Mig veterligen behöver det inte gå någon specifik tid innan du rätt till rådgivning och konsultation. Men jag kan inte garantera att så är fallet, varken för Unionen eller något av de andra fackförbunden.

   /Admin

 20. sandra skriver:

  Hej!
  Anmälde mig till er för ett tag sen, ville gärna gå med i a-kassan och vet inte riktigt om jag lyckats med detta då jag inte har sett några papper eller betalat något. Har de blivit tokigt någonstans?

  Vänligen,
  Sandra

  • admin skriver:

   Hej Sandra,

   Tyvärr är detta inget som vi på fackforbunden.se kan kontrollera åt dig, vänligen kontakta Unionen A-kassan per telefon 0770-77 77 88.

   /Admin

 21. Robert skriver:

  Hej!
  Jag är osäker på vilken a-kassa jag ska ansöka till.
  Jag jobbar på ett app-företag med QA och kundsupport bl a.
  Hittade ingen länk där jag kunde fråga om hjälp.
  Tack!

  Robert

 22. Sabina Eriksson skriver:

  Hej!

  Jag är utbildad beteendevetare och jobbar idag inom administration för en biståndsorganisation och som språkcoach.

  Är Unionen ett bra val för mig?

  Mvh /Sabina

  • admin skriver:

   Hej Sabina,

   Beklagar mycket sent svar. Jo det kan det nog vara alternativt möjligtvis Vision eller Akademikerförbundet.

   /Admin

 23. Rose-Marie Myhr skriver:

  Hej jag funderar på att byta fack, men har lite svårt att välja vilket jag ska tillhöra. Jag kommer att börja jobba som tränare/instruktör för handboll på gymnasienivå samt ha en chefstjänst inom handboll, där jag kommer ansvara för ett par stycken. Passar ni mig bäst?

 24. Mehreen skriver:

  Hej!

  Jag har fått ett jobb som städare och diskare i en fabrik. Jag har via arbetsförmedlingen fått förmån instegsjobb, vilket betyder att 80 procent av lönen betalas ut av arbetsförmedlingen och resten av min arbetsgivare. Kontraktet är skriven för 6 månader. Kan jag bli medlem hos er?

  /Mehreen

  • admin skriver:

   Hej Mehreen, jag är tyvärr osäker på fackens syn på instegsjobb. Mitt förslag är att du provar att ansöka om medlemskap.

   /Admin

 25. Kristoffer skriver:

  Hej!

  Jag är timanställd som telefonintervjuare, är Unionen rätt val för mig? Tacksam för snabbt svar.

 26. Tarmizi skriver:

  Hej,

  Jag deltidsarbetar som lokalvårdare hos Sodexo, tidningsbud hos Prolog och personlig assistent hos Inleva. Jag är för närvarande medlem hos ett annat fack, men tycker inte att de är bra längre. Skulle Unionen passa mig?

  • admin skriver:

   Hej Tarmizi!

   I första hand är detta ett tjänstemannaförbund och dina yrken rör sig delvis inom andra områden, men det är givetvis möjlighet att ansöka på prov för att se om du kan bli medlem.

   /Admin

 27. Anna-Karin skriver:

  Hej! Jag undrar om Unionen är lämplig om man arbetar som influenser med marknadsföring på sociala media? Ibland blir man ju då kontrakterad under längre tid och ibland är det arbeten som bara sträcker sig några veckor. Just nu kommer ett kontrakt att löpa under ett halvår och det är hög tid att gå med så jag är tacksam för svar.

 28. Nina skriver:

  Hej vilken A-kassa tillhör man om man jobbar som konsult på ett bemanningsföretag? Just nu jobbar jag som administratör på en bank.

  Med vänlig hälsning// Nina

  • admin skriver:

   Hallå Nina!

   Unionens eller finans- och försäkringsbranschens (FFA) skulle kunna passa. Om du har en akademisk utbildning i botten, kan akademikernas a kassa (AEA) även vara ett lämpligt alternativ. Vid tidsbegränsad anställning eller kortare vikariat är ett a-kassebyte inte en nödvändighet.

   Hälsningar
   Admin

 29. Irina skriver:

  Hej!

  Jag undrar om Unionen är lämplig om man jobbar som barnskötare på en förskola?

  Tack på förhand.
  Irina

  • admin skriver:

   Hej Irina,

   Nej inte primärt, det vanligaste valet i detta fall är Kommunalarbetareförbundet.

   /Admin

 30. Ava Maeedeh Zehi skriver:

  Hej
  Jag ska börja arbeta som administratör i ett privat företag och känner mig vilse gällande vilken fackförbund som skulle kunna vara den rätta för mig. Tycker ni att jag skulle kunna vända mig till unionen?

 31. Lars Karlsson skriver:

  Hejsan. Jag har jobbat som allt-i-allo, arbetar på en godsutlämning. Har vissa funderingar på att driva eget. Kan vara för mig ?

  Hälsningar Lars

 32. Lars Karlsson skriver:

  Tack för svaret. Kan man vara med i två fackföreningar ? Är för tillfället med i metall. Hade tänkt mig både Metall och unionen. Hälsn Lars.

  • admin skriver:

   Hej Lars! Du har rätt att vara medlem i flera förbund samtidigt om du så önskar, det är främst en ekonomisk fråga. Du bör emellertid även ta kontakt med berörda fack och kontrollera att dubbelanslutningen inte strider mot förbundens stadgar.

   För närvarande har Unionen endast dubbelanslutningsavtal med Svenska Journalistförbundet, Vårdförbundet, Teaterförbundet samt med Fackförbundet ST.

   Notera att du endast kan vara medlem i en a-kassa.

   /Admin

 33. Ann-Sofie Grandell skriver:

  Hej jag har fått den här frågan i en kurs som jag går och undrar om ni kan hjälpa mig att svara på den.
  Du erbjuds en anställning som ekonomiassistent på ett litet företag. Du får den lönen du begärt men du måste skriva på ett anställningsavtal där du går med på att om du måste arbeta över så får du ingen ersättning för det.. Företaget motiverar att den lönen du begärt är så hög att viss övertid ingår.
  Får de göra så? avtala bort övertidsersättning

Recensera Unionen

Skriv vad du tycker och tänker om Unionen eller ställ en fråga om något du undrar över.Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg