Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda

När den omedelbara glädjen över att vara nyanställd övergår till tanken ”hjälp jag fick verkligen jobbet!” ser du strax framför dig hur du med nervösa steg ska gå in på det nya jobbet och utföra din första arbetsdag. Du ser hur närmaste chefen hälsar dig välkommen, du kanske får en rundtur i lokalerna – och med stor säkerhet skakar du hand med många kollegor.

 

ny på jobbetDetta är steg vi alla måste ta, och det första intrycket när man är nyanställd måste man själv förmedla. Men den första dagen kommer passera, och dagar blir till sist veckor, och veckor blir till månader. Men hur ska man egentligen bete sig under denna tid? Det går att hitta massor med tips på hur man ska agera den första dagen, men hur är det med den första perioden då man är nyanställd? Den är minst lika viktig, och även där finns det faktiskt saker att tänka på. Om du fortsätter läsa så kommer du få ett par ovärderliga råd att använda på vägen, och innan du vet ordet av det är du varm i kläderna på den nya arbetsplatsen!

 

Den första tiden som ny på jobbet är också den viktigaste, och det finns många fallgropar att passa sig för. För nyanställda finns en gyllene regel, och den innefattar dina öron – nämligen förmågan att lyssna. De första veckorna är det utmärkta tillfället att suga åt sig alla instruktioner, information och namn likt en svamp. Om du dessutom befinner dig på den arbetsplats där du känner att du vill bygga en karriär så är detta A och O. Många idag överspelar och är nästan översociala för att passa in, men detta kan lätt bli krystat. Det finns något vi alla älskar mest av allt, och det är att prata om oss själva. Så visa ett genuint intresse i såväl arbetsuppgifter som dina kollegors sysselsättningar på fritiden. På så sätt blir du automatiskt en person som alla har lätt att tycka om, det handlar helt enkelt om social psykologi.

 

Men att lyssna är inte allt, det finns naturligtvis andra viktiga punkter. Ett klassiskt exempel är rädslan att fråga, som ofta bottnar i att man vill verka kompetent och kvalificerad för arbetet. Men att fråga är tvärt om något positivt, ju fler frågor desto bättre. Du har redan fått jobbet, och din arbetsgivare har sett en potential i dig – se därför till att kunna leva upp till den. Bygg med andra ord inte din framtida kompetens på stoltheten att verka kunna allt redan från början, var inte rädd för att fråga. Du kommer underlätta för dig själv och ditt arbete, dessutom så påvisar det ett intresse och en hunger att lära, vilket är egenskaper alla arbetsgivare värderar högt. Så om du känner dig osäker är det alltså ingen fara att fråga, folk kommer ha förståelse, du blev ju helt nyligen anställd och de har själv varit i dina stövlar.

 

Sammanfattningsvis är alltså de första månaderna också den viktigaste delen som nyanställd – och genom att lyssna samt fråga så kommer du nå långt. Så lägg nervositeten åt sidan och tänk på att även din chef en gång var nyanställd – och nu är det din tur att visa upp dina sociala färdigheter. Lycka till!

 

Om du har det kämpigt som nyanställd och behöver lite stöttning kan du vända dig till ditt fackförbund för råd. Få dina frågor om arbetsrätt, lön och avtal besvarade av kunnig personal. Kostnadsfri handledning ingår i de flesta medlemskap!

 



Det finns 15 Omdömen om Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda

Är Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

  1. Hongyu Ren skriver:

    Hej!

    Jag heter Hongyu Ren och är en nyutbildad student vid Uppsala Universitet. Jag kommer från Kina och jag lär mig svenska på kvällstiden. I June är jag klar med min studie och ansöker jobbet i Stockholm. Många annons säger att de anställd måsta tala och skriva flytande svenska. Men jag har bara varit i Sverige i två år. Även om jag har bra erfarenhet och rätt utbildning, får jag ingen chans att få en intervju. Kan du hjälpa mig om detta?

    Tack för förhand.

    Mvh
    Hongyu Ren

    • admin skriver:

      Hej Hongyu,

      Förstår att det är en knepig position du hamnat i. Tycker det verkar som om du kommit en bra bit på vägen med att lära dig svenska vilket är mycket bra.

      Som jag ser det är det främst två saker du kan göra för att förbättra dina chanser att få jobb.

      1. Få hjälp att skapa ett bra CV.
      2. Gå och besök arbetsgivarna på arbetsplatserna och visa upp dig och fråga om det finns lediga jobb.

      Håller tummarna för att du skall hitta ett jobb!
      /Admin

  2. Sofie skriver:

    Hej!

    Om jag blir anställd som fritidsledare på en ridskola (i Skövde)
    Vilket fackförbund ska jag tillhöra?
    Vilken minimilön kan jag kräva?

    Mvh// Sofie

    • admin skriver:

      Hej Sofie,

      Normalt brukar fritidsledare vara anställda av kommunen vilket gör Kommunal eller Vision till lämpliga alternativ för dig.

      Tyvärr kan vi inte ge dig rimlig vägledning beträffande minimilön utan får istället hänvisa dig vidare till facken.

      /Admin

  3. Mario skriver:

    Hej,
    Jag är anställd som inköpare på en partihandel företag (grossist) inom livsmedelbranschen
    vilket fackförbund ska jag tillhöra?
    Tack på förhand
    Mvh
    Mario

    • admin skriver:

      Hej Mario,

      Låter som om Unionen, Handels eller eventuellt Livs skulle passa för dig i din nuvarande yrkesroll. Vilket av dessa alternativ som passar bäst för dig beror delvis på vilka arbetsuppgifter som ingår i din tjänst. Mitt tips är att du läser lite om de olika förbunden och sedan blir med i ett fack som du tycker verkar bra.

      Lycka till!

      Admin

  4. Amanda skriver:

    Hej!
    Jag har precis börjat jobba på en veterinär klinik som djurvårdare. Har läst detta tre år på gymnasiet och även praktiserat, precis tagit studenten men känner mig långt ifrån färdig utbildad och säker på de moment en djurvårdare ska göra. Jag känner mig osäker och dålig, har försökt fråga mycket, säga att jag kan hjälpa till när de behövs och att jag gärna vill lära mig ändå blir det lätt att man står still, just för det är svårt att veta vad man ska göra. Men en knepig chef som jag tyvärr fått, sa till mig idag under min tredje arbetsdag att jag jobbar för sakta och sänder ut ett dåligt intryck till kunderna vilket gjorde att jag totalt sjönk till botten och verkligen kände mig som världens sämsta och minsta person som just börjat på sitt första nya jobb. Gråtandes på lunchrasten som slutade med att jag fick åka hem. Skrev precis vad jag kände till min chef. Hur ska man gå vidare i detta läge? Är det värt att ge detta jobb en chans. Jag är långt ifrån otrevlig mot människor men när man är osäker och ny kan de uppfattas så.

    • admin skriver:

      Hej Amanda!

      Tack för att du delar med dig av din besvärliga start i arbetslivet, tycker du är modig.

      Först och främst, du skriver att du inte känner dig “färdigutbildad”. Utan att känna till din exakta belägenhet, vill jag ändå säga att du inte är ensam om att känna detta efter examen/som nyanställd. Sanningen är den att de flesta “nya” upplever att de inte kan tillräckligt. Det är lätt att börja tvivla på sin förmåga eller jämföra sig med andra arbetskollegor vilket inte sällan leder till att man ställer orimliga krav på sig själv.

      Försök istället se det från ett annat perspektiv. Ingen kan allt från början och man kan bara göra sitt bästa. Att du inte kan allt är inte konstigt då du precis börjat på ett nytt jobb.

      När jag läser det du skrivit uppfattar jag dig som en trevlig tjej med driv och vilja att lära och göra ett gott jobb, jag tycker därför du skall ge jobbet en chans, fortsätt ställa frågor till dina kollegor och hålla ut. En tröst är att vi människor lär/anpassar oss väldigt snabbt och det som till en början kan kännas hopplöst, kan efter några dagar, veckor eller månader kännas fullt hanterbart.

      Arbetsgivare bör ha förståelse för att det kan ta tid att komma in i en verksamhet. Därför tycker jag det är olyckligt att din chef inte gav dig en rimlig chans att visa vad du går för. Samtidigt tycker jag du gjorde helt rätt som skrev till din chef.

      Hör gärna av dig och berätta hur det går.

      Lycka till!

      Hälsningar
      Admin

  5. Carina skriver:

    Hej!
    Har precis fått anställning som ekonomiassistent efter avslutad utbildning. Är idag medlem i Handels. Vilket förbund ska jag vara medlem i? Är det Unionen? Hur går jag tillväga för att byta?

    • admin skriver:

      Hej Carina!

      Grattis!

      Ja, det är nog det mest naturliga valet. För att skifta fack, ansöker du om medlemskap hos det nya Unionen och begär utträde från Handels. För att säga upp ditt medlemskap ringer du 0771-666 444. Uppsägningstiden är en kalendermånad, tänk även på att du kan behöva byta a-kassa och att detta måste ske utan tidsglapp.

      Hälsningar
      Admin

  6. Sumeia skriver:

    Hej!
    Jag heter Sumeia .

    Jag vill ha Kontakt er på telefon kan få telefonnummer att kan ringa .

    • admin skriver:

      Hej Sumeia!

      Tyvärr finns det ingen möjlighet att kontakta oss per telefon. Ber dig vända dig direkt till din medlemsorganisation eller till en facklig representant ute på din arbetsplats.

      Hälsningar
      Admin

  7. Mounica Chitirala skriver:

    Hi,

    I am new employee in Sweden. I got a GMP engineer position in a Biotechnological research and development company. I want to register myself in A-kassa and Union. Can you suggest me which A-kassa and union are preferable for my role?

  8. Nino skriver:

    jag har fått jobb hos bemanningsföretag med ett jobb som montör i tillverkning vad för fack ska jag välja?

    • admin skriver:

      Grundregeln är att vara ansluten till det förbund som organiserar arbetarna/tjänstemännen inom branschen, du hittar det som passar bäst genom att använda vår söktjänst eller välja yrkesområde som finns i menyn till vänster.

Recensera Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda

Skriv vad du tycker och tänker om Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda eller ställ en fråga om något du undrar över.



Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg