Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda

När den omedelbara glädjen över att vara nyanställd övergår till tanken ”hjälp jag fick verkligen jobbet!” ser du strax framför dig hur du med nervösa steg ska gå in på det nya jobbet och utföra din första arbetsdag. Du ser hur närmaste chefen hälsar dig välkommen, du kanske får en rundtur i lokalerna – och med stor säkerhet skakar du hand med många kollegor.

ny på jobbetDetta är steg vi alla måste ta, och det första intrycket när man är nyanställd måste man själv förmedla. Men den första dagen kommer passera, och dagar blir till sist veckor, och veckor blir till månader. Men hur ska man egentligen bete sig under denna tid? Det går att hitta massor med tips på hur man ska agera den första dagen, men hur är det med den första perioden då man är nyanställd? Den är minst lika viktig, och även där finns det faktiskt saker att tänka på. Om du fortsätter läsa så kommer du få ett par ovärderliga råd att använda på vägen, och innan du vet ordet av det är du varm i kläderna på den nya arbetsplatsen!

Den första tiden som ny på jobbet är också den viktigaste, och det finns många fallgropar att passa sig för. För nyanställda finns en gyllene regel, och den innefattar dina öron – nämligen förmågan att lyssna. De första veckorna är det utmärkta tillfället att suga åt sig alla instruktioner, information och namn likt en svamp. Om du dessutom befinner dig på den arbetsplats där du känner att du vill bygga en karriär så är detta A och O. Många idag överspelar och är nästan översociala för att passa in, men detta kan lätt bli krystat. Det finns något vi alla älskar mest av allt, och det är att prata om oss själva. Så visa ett genuint intresse i såväl arbetsuppgifter som dina kollegors sysselsättningar på fritiden. På så sätt blir du automatiskt en person som alla har lätt att tycka om, det handlar helt enkelt om social psykologi.

Men att lyssna är inte allt, det finns naturligtvis andra viktiga punkter. Ett klassiskt exempel är rädslan att fråga, som ofta bottnar i att man vill verka kompetent och kvalificerad för arbetet. Men att fråga är tvärt om något positivt, ju fler frågor desto bättre. Du har redan fått jobbet, och din arbetsgivare har sett en potential i dig – se därför till att kunna leva upp till den. Bygg med andra ord inte din framtida kompetens på stoltheten att verka kunna allt redan från början, var inte rädd för att fråga. Du kommer underlätta för dig själv och ditt arbete, dessutom så påvisar det ett intresse och en hunger att lära, vilket är egenskaper alla arbetsgivare värderar högt. Så om du känner dig osäker är det alltså ingen fara att fråga, folk kommer ha förståelse, du blev ju helt nyligen anställd och de har själv varit i dina stövlar.

Sammanfattningsvis är alltså de första månaderna också den viktigaste delen som nyanställd – och genom att lyssna samt fråga så kommer du nå långt. Så lägg nervositeten åt sidan och tänk på att även din chef en gång var nyanställd – och nu är det din tur att visa upp dina sociala färdigheter. Lycka till!

Om du har det kämpigt som nyanställd och behöver lite stöttning kan du vända dig till ditt fackförbund för råd. Få dina frågor om arbetsrätt, lön och avtal besvarade av kunnig personal. Kostnadsfri handledning ingår i de flesta medlemskap!

Det finns 6 Omdömen om Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda

Är Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

1. Hej!

Jag heter Hongyu Ren och är en nyutbildad student vid Uppsala Universitet. Jag kommer från Kina och jag lär mig svenska på kvällstiden. I June är jag klar med min studie och ansöker jobbet i Stockholm. Många annons säger att de anställd måsta tala och skriva flytande svenska. Men jag har bara varit i Sverige i två år. Även om jag har bra erfarenhet och rätt utbildning, får jag ingen chans att få en intervju. Kan du hjälpa mig om detta?

Tack för förhand.

Hongyu Ren

• Hej Hongyu,

Förstår att det är en knepig position du hamnat i. Tycker det verkar som om du kommit en bra bit på vägen med att lära dig svenska vilket är mycket bra.

Som jag ser det är det främst två saker du kan göra för att förbättra dina chanser att få jobb.

1. Få hjälp att skapa ett bra CV.
      2. Gå och besök arbetsgivarna på arbetsplatserna och visa upp dig och fråga om det finns lediga jobb.

Håller tummarna för att du skall hitta ett jobb!

2. Hej!

Om jag blir anställd som fritidsledare på en ridskola (i Skövde)
    Vilket fackförbund ska jag tillhöra?
    Vilken minimilön kan jag kräva?

Mvh// Sofie

• Hej Sofie,

Normalt brukar fritidsledare vara anställda av kommunen vilket gör Kommunal eller Vision till lämpliga alternativ för dig.

Tyvärr kan vi inte ge dig rimlig vägledning beträffande minimilön utan får istället hänvisa dig vidare till facken.

3. Hej,
    Jag är anställd som inköpare på en partihandel företag (grossist) inom livsmedelbranschen
    vilket fackförbund ska jag tillhöra?
    Tack på förhand
    Mario

• Hej Mario,

Låter som om Unionen, Handels eller eventuellt Livs skulle passa för dig i din nuvarande yrkesroll. Vilket av dessa alternativ som passar bäst för dig beror delvis på vilka arbetsuppgifter som ingår i din tjänst. Mitt tips är att du läser lite om de olika förbunden och sedan blir med i ett fack som du tycker verkar bra.

Lycka till!

Recensera Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda

Skriv vad du tycker och tänker om Hjälp jag fick jobbet – guide för nyanställda eller ställ en fråga om något du undrar över.