GS facket

GS facket logo
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

 

Kontaktuppgifter
www.gsfacket.se
Telefon: 010- 470 83 00
Epost: kontakt@gsfacket.se

 

Medlemskap
Arbetstagare
Medlemsavgift: 1,6% av lönen

 

Akassa
Namn: GS
Kostnad: 170 kr / mån

 

Inkomstförsäkring
Max löneförsäkring: 35 000 kr :-
Utbetalningstid: 200 dagar
Kvalifikationstid: 12 mån
Kostnad: Ingår

 

Medlemslån
Swedbank: Enligt LO:s avtal
Nordea: Enligt LO:s avtal

 

GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch (GS facket) är ett ganska nybildat fackförbund kan tyckas då det grundades 2009, men sanningen är att GS facket bildades genom en sammanslagning av flera olika fackförbund som därefter upplöstes i och med synergin. Arbetstagarorganisationen som driver sina frågor inom LO, är till för anställda inom träindustri, skogsbruk samt grafisk design och har drygt 50,000 medlemmar runt om i landet. Exempel på yrkesgrupper som fackförbundet arbetar för verkar inom: virkesmätning, tapetfabriker, sågverk, screenföretag, pappersemballagefabriker, påsfabriker, bokbinderier, annonsbyråer, pre-pressföretag och lyxpappersfabriker.

Ursprunget till GS facket kan spåras till 1846 när typograferna i Stockholm startade en förening och de var faktiskt med detta Sveriges första organiserade fackförening. Arbetslösheten var på den tiden hög, med låga löner och dålig arbetsmiljö. Det var mer norm än ovanligt att man arbetade 12-16 timmar varje dag och bara var ledig en dag i veckan. Med en utbredd fattigdom tycktes det inte finnas andra alternativ än att acceptera villkoren, men när typograferna började diskutera sinsemellan kom man snart fram till att bara man organiserade sig skulle man kunna börja ställa villkor, och arbetsgivarna skulle bli tvungna att lyssna på dessa. Eftersom fackföreningen genast utgjorde ett hot med sin organisering, med risk för stora förluster bland arbetsgivarna om inte de anställda fick vissa privilegier, hade grunden lagts till det som idag är GS facket.

På GS fackets hemsida  har man möjlighet att söka medlemskap via blanketten som även går att ladda ner via länken. Man kan söka både för att bli ny medlem eller om man önskar byta från ett annat fackförbund, om man exempelvis har bytt yrkesinriktning. Medlemsavgiften baseras på din lön, du betalar 1,6% av lönen men maximalt 573 kr/mån (Gäller från 2024-01-01).

Några av GS fackförbudets uttalade mål:

 • Skall teckna kollektivavtal på arbetsplatser där förbundet har medlemmar inom den bransch de verkar
 • Att medlemsmöten skall hållas på samtliga arbetsplatser vilka är avtalsbundna genom förbundet
 • Att förbundet skall förhandla skriftliga och uppdaterade uppgörelser om löner på samtliga de arbetsplatser där avtal har ingåtts
 • Att de mål som sätts upp skall vara mätbara

Informationsfilmer om GS facket

Nedan finner du ett antal filmer om GS facket med upplysningar och kunskap om fackförbundet.


 

Bli medlem i gs-facket
Fördelar med GS facket
 • faktaRelativt nybildat fackförbud för för anställda inom träindustri, skogsbruk samt grafisk design
 • informationInkomstförsäkring upp till 35000 kr per månad ingår i medlemskapet

Alla fackliga tjänster hos GS facket

Denna lista innehåller samtliga GS fackets försäkringar och avtal. Du hittar andra fackförbund med likvärdiga tjänster genom att klicka på respektive länk:

A-kassor, Inkomstförsäkringar, Byta fackförbund, Medlemslån, , , ,

Är GS facket fackförbund är ett bra alternativ för dig?

GS facket är en lämplig fackförening för alla som arbetar inom följande yrken och branscher. Leta igenom listan och se om du hittar ditt yrke bland i listan. Du hittar även fler möjliga fackliga organisationer genom att klicka på länkarna:

Branscher

,

Yrken

, , , , , , ,Det finns 4 Omdömen om GS facket

Är GS facket fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

 1. Anita skriver:

  Hej jag har kommit in på tandsköterskeutbildningen i Tranås. Kan jag få någon hjälp från er med studiemedel. Jag får endast studiebidrag denna terminen o lån. Fyller 56 år i okt. Men jag har ju åtta år kvar att jobba när jag studerat klart isf. Fruktansvärt svårt att få jobb.

  • admin skriver:

   Hej Anita, låter kanske inte som du är medlem i helt rätt förbund? Men för frågor rörande ev. studiehjälp genom GS Facket vänligen vänd dig direkt till medlemsservicen.

   /Admin

  • Maud skriver:

   Hej,

   Lönar det sig att gå med i facket om företaget inte har något kollektivavtal och dessutom betalar ut lägre lön än lönebeskedet visar och trots att företaget får lönebidrag? De betalar inte heller in premie till Fora. Erbjuder endast TGL. Det är ett mindre företag.
   Har provanställning 6 månader från 1 juni. Är 59 år och har svårt att få nytt jobb. Rädd att förlora jobbet.

   • admin skriver:

    Hej Maud!

    Visst kan det löna sig att vara medlem även utan kollektivavtal, alla anställda omfattas av lagarna om anställningsskydd, jämställdhet, föräldraledighet, arbetstider, arbetsmiljö etc. Blir du medlem i facket får du bland annat tillgång till förhandlingsstöd, rättshjälp och omfattas av fackliga försäkringar.

    För mer information: kontakt@gsfacket.se

Recensera GS facket

Skriv vad du tycker och tänker om GS facket eller ställ en fråga om något du undrar över.Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg