Hotell- och Restaurangfacket

HRF logo
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7)
Loading...

 

Kontaktuppgifter
www.hrf.net
Telefon: 0771-57 58 59
Epost: medlem@hrf.net

 

Medlemskap
Arbetstagare
Medlemsavgift: 224-615 kr/mån

 

Akassa
Namn: Restauranganställdas
Kostnad: 175 kr / mån

 

Medlemslån
Swedbank: Upp till 350 000 kr

 

Vid sekelskiftet fanns i Sverige ett antal sporadiska föreningar som Sveriges allmänna kyparförening och Svenska köksföreningen, men när de upphörde i slutet av 1910-talet växte behovet av en landsomfattande organisation som kunde arbeta för de anställda inom branscherna. Hotell- och restaurangfacket grundades 1918 på initiativ av Göteborgs hotell- och restaurangpersonal tillsammans med Svenska servitörsförbundet i Helsingborg. Från att ha varit drygt 400 medlemmar då det bildades är de idag drygt 30,000 och arbetar som anställda på restauranger, barer, hotell, konditorier, kasinon, flygplatser, turism- och nöjesparksanläggningar, bowling- och bingohallar. De är kockar, kallskänkor, restaurangbiträden, servitörer och servitriser, receptionister, garderobiärer, vaktmästare, portier och croupier, men kan även vara dörrvaktmästare, bingoutropare, hundspannsförare, skoterförare och skidlärare. Människor vi ständigt ser och som tar hand om oss både i vardagen och på vår fritid.

Några av de uppmärksammade överenskommelsen som hotell- och restaurangfacket var med och drev igenom under de tidiga åren var till exempel att man inte skulle få dra av ”glaspengar”. Om en servitör råkade krossa glas eller porslin drogs detta nämligen från lönen. Det första kollektivavtal som fackförbundet tecknade initierades av detta. Och i mitten av 1950-talet var en stor del av lönen för serveringspersonal fortfarande baserad på dricks, men med ett nytt avtal fick servitörer och servitriser istället en fast lön och på så sätt en inkomstgaranti.

HRF:s hemsida tillhandahåller de blanketter som behövs för att bli medlem i hotell- och restaurangfacket, där man den första månaden endast betalar 100kr i avgift innan den övergår till normal avgift. Ofta kan ett jobb inom branschen vara den första anställning en ungdom har, vilket man tagit hänsyn till med en sänkt första avgift. Likaså kan den bli lägre om man blir sjukskriven, studerar, blir arbetslös eller skall vara föräldraledig.

Som medlem får man automatiskt ett antal förmåner. Dels är det rabatter och erbjudanden på diverse produkter och tjänster, men viktigare är kanske den rådgivning samt juridiska hjälp man kan få när detta behövs. Fackförbundet har även ingått avtal där man kan få förmånliga medlemslån på bank, om detta skulle behövas. 2018 tog HRF:s kongress ett beslut om att snabbutreda möjligheterna att erbjuda sina medlemmar en inkomstförsäkring, ännu har dock inte utlåtande kommit om och i så fall när ett sådant skydd kan komma att inkluderas i medlemsavtalet.

 

Bli medlem i hotell-och-restaurangfacket
Fördelar med Hotell- och Restaurangfacket
  • faktaFacket för dig som jobbar inom ett riktigt serviceyrke!
  • informationAlla medlemmar i Hotell- och Restaurang facket får HRF-kortet som ger dig tillgång till mängder av fina erbjudanden och rabatter!

Alla fackliga tjänster hos Hotell- och Restaurangfacket

Denna lista innehåller samtliga Hotell- och Restaurangfackets försäkringar och avtal. Du hittar andra fackförbund med likvärdiga tjänster genom att klicka på respektive länk:

A-kassor, Medlemslån, , , ,

Är Hotell- och Restaurangfacket fackförbund är ett bra alternativ för dig?

Hotell- och Restaurangfacket är en lämplig fackförening för alla som arbetar inom följande yrken och branscher. Leta igenom listan och se om du hittar ditt yrke bland i listan. Du hittar även fler möjliga fackliga organisationer genom att klicka på länkarna:

Branscher

,

Yrken

, , , , , , , , , , ,



Det finns 34 Omdömen om Hotell- och Restaurangfacket

Är Hotell- och Restaurangfacket fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

  1. Eva Wallin skriver:

    Hej
    Har man som medlem någon hjälp vid läkemedelskostnader och läkarkostnader? Har man en olyckfallsförsäkring på arbetstid och fritid? Om man har det gäller det även när man är tjänstledig för studier men går in o jobbar helger?
    Tacksam för svar
    Med vänlig hälsning, Eva

    • admin skriver:

      Hej Eva,

      Om du tvingats uppsöka läkare eller köpa läkemedel pga. arbetssjukdom/en arbetsrelaterad olycka kan du i vissa fall få ersättning för dessa kostnader. För att få ersättning från TFA, trygghetsförsäkring för arbetsskada måste du göra en skadeanmälan. Du måste även anmäla detta till arbetsgivaren och Försäkringskassan.

      Olycksfallsförsäkringen gäller endast vid arbetsrelaterad verksamhet. Som medlem i Hotell- och Restaurangfacket kan du emellertid teckna en fritidsolycksfallsförsäkring som komplement.

      Beklagar det sena svaret.

      /Admin

  2. Emma skriver:

    Hej!

    Är detta fack ett bra alternativ för cafébiträden?
    Jag har inte varit medlem i något fack hittills, men har nu fått problem med en arbetsgivare. Det är lätt att vara efterklok…! Har jag möjlighet att få hjälp om jag skulle gå med nu eller är det kört för denna gången?
    Tack!
    Vänliga hälsningar,
    Emma

    • admin skriver:

      Hej Emma,

      Ja HRF är ett alternativ. Tråkigt att höra att du fått problem. Enklast är att du kontaktar fackförbundet direkt och hör hur de ser på saken.

      Lycka till!

      /Admin

  3. Teodora skriver:

    Varför betalar jag fullt månads pris för januari när det står i Hotell Revyn att första månaden i år är avgiften 100 kronor.Varit medlem i många år och är det fortfarande. Är tacksam för svar.

  4. Jonny l skriver:

    Hej!
    Är dansk men gift med en svensk och har bott i Sverige i 9 år. Har arbetat inom reception o bokning i Danmark, men har inte tillhört ngt fack där. Har nu blivit uppsagd då man avvecklade hotellet o står utan inkomst. Det jag undrar är vad kan jag göra för att få ngn form av inkomst? Från Danmark får jag ingen hjälp av varken facket eller sociala, då jag bor i Sverige.
    Finns det ngt sätt ni vet som ni kan hjälpa mig med?

    Med vänlig hälsning
    Jonny L

    • admin skriver:

      Hej Jonny,

      Utifrån det du skrivit framgår det inte om du varit med i en danska a-kassa eller inte. Normalt omfattas du av arbetslöshetsförsäkringen i det land du arbetar i, men i ditt fall bör du ansöka till a-kassan i Sverige så fort som möjligt för att behålla eventuell intjänad kvalifikationstid och kunna få ut ersättning här.

      För ytterligare frågor om detta ärende får vi be dig kontakta HRF direkt på 0771-57 58 59.

      Hoppas det löser!

      Hälsningar Admin

  5. Albert skriver:

    Hej. Hur mycket får min arbetsgivare ta ut från min lön för en 8 timmar arbetsdag
    på en matservering för den lunchen jag äter på stället.

  6. Knut Persson skriver:

    Undertecknad undrar för att hjälpa en ungdom. Kommer att arbeta nattjänst från kl 22,15-07,15 i en tillsvidareanställning i två veckors perioder och ledig i två veckor som komp. Hur beräknas lönen vid ett sådant anställningsförhållande. Emotser vänligen ett svar.
    Mvh
    Knut Persson

    • admin skriver:

      Hej Knut,

      Tyvärr är detta en fråga som jag inte kan besvara, utan det är en fråga för Hotell- och Restaurangfacket att ge svar på. Fackforbunden.se är endast en informationssida, men vi hjälper gärna till i den mån vi besitter rätt kompetens och kunskap i detta fall saknas båda. Så får be dig att medlemsservice på telefon 0771-57 58 59, knappval 1 eller via e-post: medlem@hrf.net. Öppettiderna är Måndag-fredag kl. 08.45-11.45 samt kl. 13.00-14.00.

  7. Mimmie skriver:

    Hej!

    Jag jobbar som servitris och konferensvärdinna och går just nu på timme, med riktigt kontakt och kollektivavtal, men vet och har fått försäkran om att min anställning ska bli en provanställning och till slut en fastanställning. Jag är med i a-kassan just nu och planerar att gå med i HRF likaså men detta inom en framtid då lönen hunnit stabilisera sig. Företaget är dessutom lokaliserat i England, eller i alla fall huvudkontoret.

    Min fråga handlar om inkomstförsäkring. Jag vet bara vad jag har hört, att istället som genom a-kassa få ut mellan 65 och 80 procent av lönen vid uppsägning eller sjukskrivning kan man under 200 dagar få ut 100 procent av ordinarie lön (detta efter att man varit fastanställd i ett år?) och de 100 dagar efter detta få 90 procent. Detta ska sedan gå vidare till a-kassa då man får som skrivet ovan 65 till 80 procent. Det jag egentligen undrar är om det jag fått höra stämmer och hur man då går till väga för att skaffa en inkomstförsäkring. Sker detta genom HRF? Om månadslönen ligger mellan 20 000 och 25 000, vad blir då månadskonstnaden för denna inkomstförsäkring? Vilka är de exakta reglerna och kraven för att få detta stöd som gäller vid uppsägning? Och måste man ha varit fast anställd ett år, och varit med i a-kassa ett år? Finns det någon hemsida eller liknande jag kan läsa om allt detta? Har försökt söka lite men har inte hittat något jag tyckt hjälpt.

    Tack på förhand.
    Mvh, Mimmie

    • admin skriver:

      Hej Mimmie,

      Tack för dina frågor, skall försöka besvara dessa efter bästa förmåga och så kortfattat som möjligt.

      1. Precis som du skriver kan a-kassan ge dig en ersättning som motsvarar maximalt 80% av din tidigare lön. I höst höjdes taket för a-kassan vilket innebär att löner upp till 25 025 kr/mån ersätts till maximalt 80%. Om du har en lön som överstiger 25 025 kr/mån kan du även få 80% löneersättning för det överskjutande beloppet genom en inkomstförsäkring.

      Exempel: Lisa tjänar 30 000 kr/mån och är medlem i både arbetslöshetskassan och har tecknat inkomstförsäkring, det innebär att hon efter skatt maximalt får ut 14 500 kr/mån genom a-kassa + 2 785 kr/mån genom inkomstförsäkring.

      2. HRF har ingen egen inkomstförsäkring men det går att teckna genom ett privat försäkringsbolag om så önskas. Medlemskap i HRF kostar 346 kr/mån för den som har en lön över 22 700 kr.

      3. Om du har en lön på mellan 20 000 – 25 000 kr behöver du bara vara med i en arbetslöshetskassa, då hela beloppet är försäkrat och du inte kan få en högre löneersättning än 80%.

      4. Det finns en hel del olika regler som gäller vid uppsägning, här hittar du bra text om detta:

      http://www.aea.se/forsakringen/villkor/egen-uppsagning

      5. Det finns även en del olika regler/krav som måste uppfyllas för att du skall vara berättigad till a-kassa. Här hittar du en sammanfattning av regelverket:

      http://arbetsloshetskassa.nu/a-kassan/regler

      Hoppas att du fått svar på de frågor som du ställt, återkom eller kontakta din nuvarande a-kassa så kan de komplettera med ytterligare information.

  8. Truc Dang skriver:

    Hej
    Jag jobbar på restaurang som servitör. Jag får bidrag av Arbetsförmedlingen för att jobba där. Om jag blir medlem i facket får jag då ersättning som arbetslös när jag slutar jobba?

    Eller man måste man vara 100% anställd av arbetsgivaren för att få arbetslöshetsersättning när man avslutar jobbet?

    MVH

    • admin skriver:

      Hej Truc Dang,

      Nu vet jag inte exakt vad det är för bidrag du får från Arbetsförmedlingen för att arbeta på restaurangen, men antar att det är arbetsgivaren som får bidraget och att du sedan får lön från din arbetsgivare? Hur som helst är det förmodligen medlemskap i en a-kassa du i första hand letar efter, i ditt fall HRAK A-kassa. Du kan nå dem på telefon: 0771-43 50 60.

      /Admin

  9. Gunilla Charlez skriver:

    Hej. Är Subway restaurangerna i hotell och restaurangs avtalsområde?

  10. Alva skriver:

    Hej!

    Varför är ni så långsamma med att behandla ärenden och återkopplar aldrig?

    • admin skriver:

      Hej Alva,

      Jag antar att du avser att komma i kontakt med HRF, notera att detta endast är en fristående informationsportal, kontaktuppgifter hittar du i spalten till höger eller på hemsidan: hrf.net.

      /Admin

  11. Y-H Liu Müller skriver:

    Hej!
    Jag ska börjar arbeta på en restaurang i Gävle, och funderar jag att vara med i
    a-kassa, skulle ni kunna skicka en blankett till mig via e-post?
    Tack på för hand!!
    Mvh
    /Liu Müller

  12. Anette Söderqvist skriver:

    Är ni rätt fack om man ska jobba som receptionist på kryssningsbåt?
    Vad kan isf ingångslönen för en 26 åring med 3.5 års erfarenhet inom området ligga på?

  13. Ewa T skriver:

    Vad är det som gäller om en familjemedlem går bort?
    Hur många lediga dagar får man??

    • admin skriver:

      Det är god sed inom arbetslivet att arbetsgivare beviljar ledighet i samband med att en anhörig avlider. Om verksamheten omfattas av kollektivavtal kan du räkna med ledighet i upp till 10 dagar utan avdrag på lönen. Om kollektivavtal saknas behöver du själv komma överens med din arbetsgivare.

      I regel brukar ledighet beviljas i samband med:

      • Dödsfallet
      • Begravning eller gravsättning
      • Bouppteckning (i vissa fall)

      För att ta reda på exakt hur många dagar ledighet som kan tas ut, kontakta din arbetsgivare.

      Hälsningar
      Admin

  14. simon skriver:

    måste jag som arbetsgivare säga upp en anställd även om det står i anställningsavtalet datumet som gäller

  15. Maria skriver:

    Hej! Jag har efter flera års velande beslutat mig för att gå med i facket. En fråga bara – hur fungerar det om man har timanställning och således jobbar olika antal timmar varje månad? Vad dras då i medlemsavgift? I mitt fall kan det röra sig om 15000 kr. vs. 7000 kr.

    En till fråga -är det rätt att fortfarande behöva vara kvar som timanställd efter tio år på samma företag?

    Tack på förhand!

    • admin skriver:

      Hej Maria,

      Tack för en bra fråga, troligtvis kommer din medlemsavgift beräknas utifrån föregående års inkomst (så bestäms medlemsavgifter för nya medlemmar hos exempelvis Kommunal). Men för att vara på säkra sidan skicka frågan direkt till medlem@hrf.net.

      Så till din andra fråga:

      Det låter inte rimligt att du arbetar lösa timmar efter så lång tid. Arbetsgivaren måste erbjuda en annan anställningsform om du arbetat enstaka dagar motsvarande minst 15 timmar per vecka under tolv månaders tid. Även om du ej uppfyller detta kriterium, bör du höra med ditt fackförbund om vilka möjligheter det finns att förändra din nuvarande situation.

      Hälsningar
      Admin

  16. kim mau trinh skriver:

    hej.
    jag har jobbat och medlem i HRF bara i 4 månader från 2018 12 01- 2019 04 30 när kan jag få a-kassan ersättning och hur mycket ?
    mvh
    kim

    • admin skriver:

      Hej Kim,

      Utifrån de uppgifter du delat med dig av tycks du inte uppfylla arbetsvillkoret och har därmed inte rätt till den inkomstbaserad delen av arbetslöshetsförsäkringen.

      Däremot kan du få del av den allmänna grundförsäkringen. Ersättningsnivån baseras på antalet arbetade timmar och är maximalt 365 kronor per ersättningsdag. Ersättning kan betalas ut tidigast från och med den dag du fyller 20 år.

      För att få del av denna ersättning behöver du kontakta den a-kassa du är med i (om du inte är ansluten till en a-kassa kontaktar du Alfa-kassan), du behöver även skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

      Mitt råd till dig är att i första hand ta kontakt med den arbetslöshetskassa som du är ansluten till, om du inte är medlem i en a-kassa kontaktar du Alfa-kassan.

      Hälsningar
      Admin

  17. Ulla Larsson skriver:

    Hej jag jobbar 16 timmar i veckan nu då det är Corona. Jul veckan är det ledigt 24 och 25. Hur många timmar gör jag då? Är det 16 timmar iallafall fast det inte är hel vecka? Med vänlig hälsning, Ulla

  18. Peter Lindblom skriver:

    Jag har varit facklig medlem i 40 år och i HRF i 19.
    Blev uppsagd i mars och hade återanställningsskydd, men det förhandlade facket bort med arbetsgivaren och de kan nu hyra in personal när de vill.
    Har inte fått något protokoll från MBL förhandlingen som jag inte fick närvara vid.
    Nu när jag är arbetslös, studerar för att ha något att göra och har fått ett deltidsjobb så får jag nej till A-kassa
    Det är riktigt dåligt av facket och kassan – ingen hjälp och kostat massor med pengar i 19 år.

Recensera Hotell- och Restaurangfacket

Skriv vad du tycker och tänker om Hotell- och Restaurangfacket eller ställ en fråga om något du undrar över.



Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg