Scen & film

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

 

Kontaktuppgifter
www.scenochfilm.se
Telefon: 08-441 13 00
Epost: info@scenochfilm.se

 

Medlemskap
Arbetstagare
Medlemsavgift: 220-320 kr

 

Akassa
Namn: Unionens A-kassa
(kultursektionen)

Kostnad: 112 kr

 

Medlemslån
SEB: max 350 000 kr

 

Scen & film tidigare Teaterförbundet, ett partipolitiskt obundet förbund med säte i Stockholm grundades redan 1894 och ingår i huvudorganisationen TCO samt PTK, OFR, KLYS och Kulturskaparna. Fackförbundet har cirka 8,400 medlemmar verksamma som artister, upphovsmän, studenter inom scen och film, teknisk personal samt administratörer inom både teater, film, radio, teve och bio. Både egenföretagare och löntagare är organiserade inom förbundet.

 

Huvuduppgiften är att forma kollektivavtal som skall försäkra att medlemmarna får så bra anställningsvillkor och löner som möjligt men Teaterförbundet bevakar även ersättningsrätt då inspelningar i filmer, TV-program, på skivor mm används i sammanhang annat än den ursprungliga, så kallade upphovsrättsliga frågor.

 

Teaterförbundet Scen & film består av en förbundsstyrelse, 35 lokalavdelningar samt femton yrkesavdelningar. Medlemmarna är anslutna till både en lokalavdelning samt en yrkesavdelning. Lokalavdelningarna finns på landets scenkonstinstitutioner. Yrkesavdelningarna är uppdelade i Artister, Dans, Pedagoger, Filmavdelningen, Tekniker, Skådespelare, Sångare, Administratörer/Informatörer/Producenter, Musikalartister, Scenografer och Kostymdesigner, Ljus/Ljud/Mask, Dramaturger, Biografpersonal, Sveriges Filmregissörer samt Svenska Regissörsföreningen-Teater.

 

På hemsidan  finns information angående kollektivavtal, respektive yrkesavdelning samt medlemskap där det för vissa yrkesgrupper finns möjlighet till dubbelanslutning.

 • Artister, regissörer, scenografer, koreografer, skådespelare, sångare och dansare vilka även arbetar med någon form av utbildning kan vara dubbelanslutna till både Teaterförbundet och Lärarförbundet.
 • Fackförbundet Vision vars verksamhet är inom landsting, kommun och kyrka har en överenskommelse med Teaterförbundet om dubbelanslutning. Det kan exempelvis gälla medlem som arbetar på arbetsplats där Scen & film inte har avtal utan Vision tecknar avtalen. Det finns också ett dubbelanslutningsavtal för chefer som arbetar på institutionsteatrarna.
 • Journalistförbundet och Unionen har även de avtal med Teaterförbundet om dubbelanslutning i de fall där en anställning anses ligga under dubbla verksamhetsområden.

Normalt saknar medlemmar i Scen & film inkomförsäkring, men i vissa fall kan dubbelanslutna omfattas av ett sådant skydd, detta gäller exempelvis för den som har Lärarförbundet som huvudförbund.

 

Medlemsavgiften till förbundet är baserad på årsinkomst. För studenter, egenföretagare, biografanställda och passiva medlemmar gäller särskilda avgifter.

Aktuella medlemsavgifter 2024
Medlemskap Avgift
Årslön upp till 150 000 kr/år 220 kr/mån
Årslön 150 001 – 210 000 kr/år 275 kr/mån
Årslön 210 001 – 280 000 kr/år 300 kr/mån
Årslön Över 280 000 kr/år 320 kr/mån
Studentmedlemskap 200 kr/år
Yrkesverksam student 60 kr/mån
Egenföretagare 165 kr/mån + 220 kr/mån exkl moms (430 kr ink.moms)
Föräldraledig 60 kr/mån
Passiv 60 kr/mån

Som medlem kan man ta del av en rad förmåner, exempelvis:

 • Danspass ger koreografer och dansare skydd och fackliga rättigheter i andra europeiska länder
 • Man får gratis medlemskap i Artistkatalogen, Nordens största artistdatabas där man kan söka utövande konstnärer och upphovsmän
 • Faktureringsservice då arbetsgivare vill att medlemmen skall fakturera, där Teaterförbundet går in som mellanhand så att man inte behöver starta företag
 • Förhandlingstjänst då man inte vill eller har möjlighet att anlita en agent om man skall förhandla kontrakt
 • Medlemskap i Rättighetsbolaget som fördelar upphovsrättsliga ersättningar
 • Förhandlingsservice för upphovsmän
 • Förmånliga medlemsförsäkringar hos Folksam
 • Kostnadsfri medlemsrådgivning på telefon eller mejl av förbundets jurister
 • Rabatter på teaterbiljetter
 • Förmånliga medlemslån i SEB och Danske Bank
 • Tidningen Scen och Film med facklig information, yrkesreportage och debattartiklar

 

 

Bli medlem i scen-film
Fördelar med Scen & film
 • faktaKostnadsfri rådgivning i Medlemsrådgivningen för dig som arbetar inom scen, film och tv

Alla fackliga tjänster hos Scen & film

Denna lista innehåller samtliga Scen & films försäkringar och avtal. Du hittar andra fackförbund med likvärdiga tjänster genom att klicka på respektive länk:

,

Är Scen & film fackförbund är ett bra alternativ för dig?

Scen & film är en lämplig fackförening för alla som arbetar inom följande yrken och branscher. Leta igenom listan och se om du hittar ditt yrke bland i listan. Du hittar även fler möjliga fackliga organisationer genom att klicka på länkarna:

Branscher

,

Yrken

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Det finns 2 Omdömen om Scen & film

Är Scen & film fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

 1. Christoph skriver:

  Hej.

  Jag har bytt jobb och undrar om jag ska gå med i Teaterförbundet igen då jag tidigare varit medlem men är osäker på om jag ska göra det då det sist jag var med och hamnade mellan jobb visade sig att det inte gick att få en inkomstförsäkran i förbindelse med a-kassan knuten till Teaterförbundet.

  Är det så fortfarande och om så, var kan jag då gå med för att garanterat få en inkomstförsäkring i mitt medlemskap?

  mvh
  Christoph

  • admin skriver:

   Hej Christoph!

   Vilka eller vilket fack du kan och skall gå med i styrs i första hand av ditt nuvarande yrke. Nu vet jag inte vilken yrkesgrupp du tillhör, men gissar att det är kopplat till scen, film och teater. Om så är fallet är det Teaterförbundet det förbund du kan vara med i.

   Som du redan har upptäckt inkluderar detta medlemskap ingen inkomstförsäkring, gissningsvis beror det på att man anser att den yrkeskategori man organiserar löper allt för stor risk för arbetslöshet och att man därför ej anser det vara möjligt att erbjuda en sådan försäkring. Detta är endast spekulationer från min sida, men det finns andra fackförbund exempelvis Byggnadsarbetarförbundet och Musikerförbundet som inte heller erbjuder sina medlemmar inkomstförsäkring pga. att det kostar för mycket.

   Med det sagt, om det nu råkar vara så att du är lärare kan du ha dubbla medlemskap och vara med i både Lärarförbundet och Teaterförbundet samtidigt, i detta fall kommer du att omfattas av Lärarförbundets inkomstförsäkring. Möjlighet finns även till dubbelanslutning hos Unionen och Vision, i dessa fall tillämpas dock särskilda villkor för dubbelanslutna.

   Ett annat alternativ är att teckna en privat försäkring genom Accept.

   Hoppas att du hittar en lösning som funkar för dig, lycka till!

   Hälsningar
   Admin

Recensera Scen & film

Skriv vad du tycker och tänker om Scen & film eller ställ en fråga om något du undrar över.Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg