Hamnarbetarförbundet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

 

Kontaktuppgifter
Epost: kansli@hamn.nu

 

Medlemskap
Arbetstagare
Medlemsavgift: 570 kr/mån

 

Akassa
Namn: Hamnarbetarnas
Kostnad: 190 kr/mån

 

Inkomstförsäkring

 

Svenska Hamnarbetarförbundet har omkring 1330 medlemmar (2017) och är en fristående facklig organisation utan bindning till någon centralorganisation. Facket vänder sig till stuveriarbetare och hamnarbetare vars arbetsuppgifter i första hand omfattar lastning och lossning av fartyg. Bland medlemmarna återfinns även terminalarbetare som normalt är verksamma inom eller i närheten av hamnområden. Trots att förbundet är ganska litet till storleken och grundades först 1972 vilket är relativt sent i dessa sammanhang, har Hamnarbetarförbundet haft stor genomslagskraft på arbetsmarknaden och är kända för att vara mycket tuffa i förhandlingar med arbetsgivarens parter. Svenska Hamnarbetarförbundet bildades efter en utbrytning från Transportarbetarförbundet och idag är det dessa båda fackföreningar som organiserar hamnarbetare i Sverige.

 

Ett utmärkande drag för rörelsen är den starka medlemskulturen där avståndet mellan gräsrötterna och ledningen är litet. Detta manifesteras bland annat i medlemmarnas bestämmanderätt, som i praktiken innebär att alla viktiga beslut om avtal och konflikter fattas gemensamt av alla berörda medlemmar. Svenska hamnarbetarförbundet är indelat i 14 olika avdelningar utifrån geografiskt område och finns representerade i hamnar över hela landet.

 

I likhet med andra fackförbund har Hamnarbetarna en förbundsstyrelse, dessa väljs i samband med kongresserna som ordnas vart fjärde år. Kongressens medlemmar sammanträder minst fyra gånger varje år. Inom lokalavdelningarna väljs även så kallade funktionärer till tidsbegränsade uppdrag. Funktionärerna har en särskild uppgift att se till så att medlemmarnas ärenden drivs och omvandlas från intresse till praktik. Som enskild medlem kan du få hjälp att driva ärenden som berör din arbetssituation, rättsliga frågor och kollektivavtal. Utöver det fackliga arbetet administrerar fackförbundet även Hamnarbetarnas a-kassa som gör det möjligt för verksamma inom hamnområden att få rätt till ekonomisk ersättning vid arbetslöshet. Observera att det i dagsläget inte ingår någon inkomstförsäkring i fackmedlemskapet.

 

De senaste åren har Hamnarbetarförbundet rönt stor uppmärksamhet i media kopplat till de strandade avtalsförhandlingar i Göteborgs hamn i den så kallade APMT-konflikten. Hamnstriden handlar om en konflikt mellan APM Terminals och Hamn4an, där Hamnarbetarförbundet driver sex grundläggande sakfrågor:

 

 • Garantera fackliga fri- och rättigheter
 • Respektera rätten till våra jobb
 • Hedra ingångna överenskommelser
 • Sluta utnyttja sjuka och äldre blixtanställda för att utpressa hamnarbetarkollektivet
 • Återupprätta det systematiska arbetsmiljöarbetet
 • Följ lagar och avtal gällande semester, föräldraledighet och ansökningar om kompledighet

 

Bli medlem i hamnarbetarforbundet
Fördelar med Hamnarbetarförbundet

Alla fackliga tjänster hos Hamnarbetarförbundet

Denna lista innehåller samtliga Hamnarbetarförbundets försäkringar och avtal. Du hittar andra fackförbund med likvärdiga tjänster genom att klicka på respektive länk:

A-kassor,

Är Hamnarbetarförbundet fackförbund är ett bra alternativ för dig?

Hamnarbetarförbundet är en lämplig fackförening för alla som arbetar inom följande yrken och branscher. Leta igenom listan och se om du hittar ditt yrke bland i listan. Du hittar även fler möjliga fackliga organisationer genom att klicka på länkarna:

BranscherYrken

,Det finns 5 Omdömen om Hamnarbetarförbundet

Är Hamnarbetarförbundet fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

 1. Bengt skriver:

  Hej! Börjat anställning i Karlshamns hamn o skulle vilja ha villkoren för att lämna Unionen och ansluta hos er helst innan december o januariskiftet! Hur fungerar detta? Och hur fungerar medlemstiden för att få full stämpling vid arbetsstopp?
  Mvh
  Bengt

 2. Riwad Abdo skriver:

  Hej
  Jag är medlem hos er och undrar om inkomstförsäkring är ingår i medlemskap.

 3. Adam skriver:

  Patetiska nedbrytare som kostar skattebetalare miljoner för egen vinning – ändå låtsas vara kommunister. Hur tusan kan man strejka i hamn, samtidigt som svenska kronan är svagare än nånsin och priserna på mat har ökat mer på ett år än mellan åren 1951 och 2018… Det är helt klart skattekronor som flyttas från övriga svenskars fickor – och med ett inkomstbortfall överlag på säkert tiotalsmiljoner per 100kr som hamnar i en halvtidsanställd blixt-gubbes fickor. En gubbe som inte har ngn specifik kunskap utan kan ersättas vilken dag som helst av en utom-europé, för en femtedel av lönen. De gräver sin egen grav idioterna. Nej lägg ner strejken – och hela det rötna fackförbundet. Kamma er och skaffa er – antingen en utbildning – eller var jävligt nöjda med det ni har. Varför är ni speciella vs alla andra? Över 7% arbetslöshet och ni tror sig utpressa internationella storbolag när ni egentligen försvårar handel och intjänade kronor för privatanställdas bolag i hela Sverige. Fy bubblan vilken vidrig aktion ni nu ska genomföra. Dra nåt gammalt över er!!

Recensera Hamnarbetarförbundet

Skriv vad du tycker och tänker om Hamnarbetarförbundet eller ställ en fråga om något du undrar över.Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg