Kommunal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

 

Kontaktuppgifter
www.kommunal.se
Telefon: 010-442 70 00
Epost: epost.kommunal.se

 

Medlemskap
Arbetstagare
Medlemsavgift: 138-627 kr / mån

 

Akassa
Namn: Kommunals
Kostnad: 132 kr / mån

 

Inkomstförsäkring
Max löneförsäkring: 45.000 kr :-
Utbetalningstid: 100 dagar
Kvalifikationstid: 12 mån
Kostnad: Ingår

 

Medlemslån
Swedbank: 20 000 – 350 000 kr

 

Kommunal vårt största fackförbund på den svenska arbetsmarknaden med omkring en halv miljon medlemmar. Fackförbundet är en del av LO som i sin tur är Sveriges främsta fackliga centralorganisation. Flertalet av de som valt att gå med i Kommunal är kommunanställda där av namnet. De omkring 500 000 medlemmarna representerar över 230 olika yrkeskategorier där en klar majoritet är anställd inom vårdsektorn.

 

Som medlem i Kommunal får du hjälp vid tvister, i avtalsfrågor och personliga arbetsrelaterade bekymmer. Dessutom får du del av ett trygghetspaket som innefattar medlemsförsäkringar, därutöver har du möjlighet att söka särskilda utbildningar samt en del unika medlemsförmåner. I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring för yrkesverksamma, den omfattar inkomst upp till 45 000 kr/mån i 100 dagar. Kommunal inkomstförsäkring har ett jämförelsevis lågt lönetak och det finns inga möjlighet att komplettera inkomstskyddet med ytterligare tilläggsförsäkring.

Från och med den 1 september 2022 gäller nya lägre medlemsavgifter för alla Kommunals medlemmar. De medlemmar som ingår i den lägsta avgiftsnivån betalar endast ett så kallat självkostnadspris,  som motsvarar den grundkostnad en enskild medlem har. Notera att avgiften för a-kassa höjdes med 8 kr vid årsskiftet 2023 och 2024.

 

Fackavgift
Lön Kostnad
0 – 10 000 kr/mån 138 kr/mån
10 001 – 21 682 kr/mån 245 kr/mån
21 683 – 34 766 kr/mån 370 kr/mån
34 767 och mer kr/mån 495 kr/mån
Sjuk eller arbetslös 226 kr/mån
Pensionär 276 kr/år
Studerandemedlem under 20 år Gratis

 

Medlemsavgift inklusive Akassa
Lön Kostnad
0 – 10 000 kr/mån 270 kr/mån
10 001 – 21 682 kr/mån 377 kr/mån
21 683 – 34 766 kr/mån 502 kr/mån
34 767 och mer kr/mån 627 kr/mån

*När medlemmar närmar sig 65 år och pensionering skickas ett brev med erbjudande om att gå med i Svenska KommunalPensionärernas Förbund, SKPF. Det är självfallet möjligt att lämna Kommunal både tidigare eller senare, oavsett kan det vara bra att känna till att du är välkommen att ansluta till SKPF.

Det är viktigt med en rättvis arbetsplats. Kommunal fackförbund arbetar hårt för en jämställd arbetsmarknad där alla oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning eller religiös tillhörighet delar samma villkor.

Informationsfilmer från Kommunalarbetareförbundet 

Bli medlem i kommunal
Fördelar med Kommunal
 • faktaSveriges största fackförbund tillsammans med Unionen
 • informationKommunal har funnits i över 100 år

Alla fackliga tjänster hos Kommunal

Denna lista innehåller samtliga Kommunals försäkringar och avtal. Du hittar andra fackförbund med likvärdiga tjänster genom att klicka på respektive länk:

A-kassor, Inkomstförsäkringar, Byta fackförbund, Medlemslån, , , , , ,

Är Kommunal fackförbund är ett bra alternativ för dig?

Kommunal är en lämplig fackförening för alla som arbetar inom följande yrken och branscher. Leta igenom listan och se om du hittar ditt yrke bland i listan. Du hittar även fler möjliga fackliga organisationer genom att klicka på länkarna:

Branscher

, , , , , , , , ,

Yrken

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Det finns 48 Omdömen om Kommunal

Är Kommunal fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

 1. zenab Bale skriver:

  jag medlem i kommunal a kassan jag vill bli med fackförbund

  • admin skriver:

   Hej,
   Det skall inte vara några problem. Enklast är om du ansöker om medlemskap direkt via hemsidan.

   /Admin

 2. Ndabazi Thadée skriver:

  Hej, Thadée Ndabazi och bor i Södertälje.
  Jag undrar om att jag kan byta till kommunal A-kassan eftersom jag är ganska trött på Alfa kassan. Nu betalar jag 151 kr varje månad trots att jag inte har något jobb. Mail mig gärna om ni har några alernativ för mig.

  Med all respekt
  Thadée Ndabazi

  • admin skriver:

   Hej Thadée,

   Kan tyvärr inte ge dig något bra svar på din fråga, utan får be dig kontakta en medarbetare hos Kommunal via hemsidan, e-post eller telefon.

   Hoppas att du kan få den hjälp du söker av dem!

   Hälsningar
   Admin

 3. Julie Chung skriver:

  Mitt medlemskap hos Kommunalarbetareförbundet upphör from månadsskiftet november 2014. Varför drar ni fortfarande pengar från mitt konton?

  • admin skriver:

   Hej Julie,

   Denna sida presenterar endast information om Kommunal, så därför kan inte jag eller någon annan svara på din frågeställning utan du måste kontakta fackförbundet direkt.

   Enklast gör du detta via adressen: medlemscenter@kommunal.se

 4. Sven skriver:

  Hej.

  Emeli min sambo har hamnat lite snet. Det är nämligen så att hon tvingas jobba över julen när en närstående ligger på karolinska i kritisk läge efter en bil olycka. Jag tycker de låter kostigt och moraliskt fel. Så min fråga är måste hon verkligen jobba?

  Mvh Sven

  • admin skriver:

   Hej Sven,

   Beklagar ett något fördröjt svar på din fråga.

   Kan förstå att den situation som du och din sambo hamnade i inte var speciellt rolig eller lyckad. Det korta svaret utan att känna till alla omständigheter är att alla, oberoende av yrke, kan bli inkallad till jobb under semestern. Dock är arbetsgivaren skyldig att ge ekonomisk ersättning motsvarande den skada som uppstår till följd av extra arbetet.

   Normalt har du som arbetstagare ingen rätt att begära ledighet för att vara med som anhörig på sjukhus, dock brukar detta oftast gå att lösa genom att andra går in och “täcker upp” på arbetsplatsen. Ett undantag är dock om ärendet faller under Lag (1998:209) om rätt till ledighet av trängande familjeskäl.

   För vidare rådgivning i ärendet vill jag hänvisa er till Kommunal eller eventuellt annat berört fackförbund för vägledning.

   Hälsningar
   Admin

 5. Markus skriver:

  Hej jag är vikarie som ekonomibiträde. Kan jag än då gå.med hos er? Mvh markus

  • admin skriver:

   Hej Markus,
   Du borde kunna gå med prova att ansöka, om du har några fler frågor kontakta Kommunal Direkt på 010-442 70 00.

   Hälsningar
   Admin

 6. Gulsum skriver:

  min fru jobbar hos en städ firma idag hun ringer ok säger jag har stängd firman man får göra så ok hon har ine stånde en lön ok hon har inte fått för den här månad pengar ok semester ersettinig vad ska vi göra

  • admin skriver:

   Hej Gulsum,

   Bäst är om du kontaktar Kommunal direkt om du är medlem hos dem, ring 010-442 70 00 för att få hjälp.

   /Admin

 7. Paula skriver:

  Hejsan jag ringer varför skriver fel min efternamn i min kort men inte svårt hur mycket gång jag måste ringa och prata samma sak??? ni Kan inte hjälpa jag är trött väntar 30 minuter och efter inte hjälper

  • admin skriver:

   Hej Paula,

   Låter besvärligt, tyvärr är detta endast en informationssida om Kommunal.

   Hoppas att det löser sig!

   /Admin

  • Rahnuma R skriver:

   Hej,
   Jag jobbar som städare hos Hemfrid och har tillsvidare anställning. Kan jag bli medlem hos kommunal förbund?

 8. Sabrina Beslagic skriver:

  Är det sant att Fackförbundet Kommunal betalat arbetslöshetsersättning av 100% av lönen till sina medlemmar? Eller informationen är fel?

  • admin skriver:

   Hej Sabrina, vet ej vilken information du har gällande detta och var du hittat den? Spontant låter det märkligt, ersättning brukar endast betalas upp till 80% och detta sker via arbetslöshetskassan.

   /Admin

 9. Lena skriver:

  Har varit medlem i kommunal sedan 1978 då jag arbetat inom landsting och kommun. Arbetar nu sedan några som butiksbiträde men har kvar samma fack. Bör jag byta till handels eller kan jag vara kvar i kommunal?

  • admin skriver:

   Hej Lena,
   Utifrån den information delat med dig av, låter det som om Handels passar dina nuvarande arbetsuppgifter bättre. Om du kan vara kvar som medlem, kan jag tyvärr inte svara på utan det är en fråga du får ställa direkt till Kommunalarbetareförbundet.

   /Admin

 10. Erik S skriver:

  Hej! Jag har tidigare varit medlem i kommunals fackförbund och a-kassa men har gått ur facket för en tid sen. Nu är jag intresserad av att byta a-kassa men vilka finns det för mig att byta till när jag jobbar inom vården?
  Tacksam för svar/ Erik

  • admin skriver:

   Hej Erik, beror lite på vad du har för yrke. Vårdförbundet finns men det förutsätter att du är utbildad sjuksköterska, tyvärr kan de inte ta emot undersköterskor som medlemmar.

   /Admin

 11. Efthimia Panagiotidou skriver:

  Hej.
  Jag har en allmän fråga.
  När man arbetar som personlig assistent och bor på samma adress som sin närstående som man arbetar för har man rätt till ob-tillägg? Kvällar och nätter.
  Tacksam för svar
  MVH
  Effi

 12. Melina Åkebrand skriver:

  Hejsan,

  Jag heter Melina och jag arbetar på vc som usk 80%

  Jag undrar vad det skulle kosta i månaden att vara med.

  Med vänlig hälsning,

  Melina

  • admin skriver:

   Hej Melina hur mycket du skall betala beror på din inkomst,

   Om du har en lön på mellan 10 001 – 18 879 kronor per månad betalar du följande:

   Medlemsavgift utan a-kassa: 242 kr/månad
   Medlemsavgift med a-kassa: 334 kr/månad

   /Admin

 13. Yusuf skriver:

  Hej, jag har skickat ansökan om inkomstförsäkring för fyra veckor sedan jag vill fråga er när ni ska fatta beslut, mitt namn Yusuf, jag är medelam.

  • admin skriver:

   Hej Yusuf,

   Vänligen kontakta Kommunal medlemscenter som du når på telefon 010-442 70 00 och har öppet måndag-fredag 08.30-15.30. Alternativt kan du skicka mail till: medlemscenter@kommunal.se.

   Hälsningar
   Admin

 14. Cissi skriver:

  Hej! Kan jag som sjuksköterska gå med i kommunal? Är med i vårdförbundet nu men gillar inte de.

  • admin skriver:

   Hej Cissi,

   Som vi uppfattat det hela så är det inte möjligt för sjuksköterskor att bli medlemmar i Kommunalarbetareförbundet, men väl undersköterskor.

   /Admin

 15. Lucas skriver:

  Hej, jag har en fråga angående nattarbete och ett arbetsavtals sluttid. Ifall det står i kontraktet att arbetsavtalet slutar 31/12, kan de schemalägga en 21:00, 31/12-07:00,1/1?

  Borde inte arbetsavtalet gå ut vid midnatt så det inte är möjligt att schemalägga en då?

  • admin skriver:

   Hej Lucas,

   Tyvärr, är detta en juridisk fråga som ligger utanför vårt kunskapsområde, istället får du vända dig direkt till Kommunal för svar.

   /Admin

 16. Katarina S skriver:

  Hej! Jag jobbar på ett privat företag som undersköterska, är kommunal något för mig då? Jag har letat runt lite efter olika fackförbund att gå med i när man jobbar på privata företag men inte hittat något, istället trillade jag in här.

  Tacksam för svar.

  • admin skriver:

   Hej Katarina, ja det är möjligt att gå med i Kommunal även om man arbetar inom en privatägd verksamhet. I Stockholmsområdet driver man exempelvis sektioner/förhandlingsteam kallade Team privata arbetsgivare dit man välkomnar privatanställda medlemmar som arbetar inom barnomsorg, vård och omsorg, församlingar, hushållsnära tjänster och kök.

   I dagsläget finns inget annat fack för undersköterskor, så i ditt fall är det Kommunal som gäller.

 17. Jan-Henrik skriver:

  I vintras hörde jag av mig till Kommunal och ville begära utträde från fackförbundet men stanna kvar i A-kassan.

  Snart fick jag ett brev signerat Simon Hedefalk som undrade om jag ville gå ut ur även Kommunals A-kassa.
  Om jag inte hörde av mig inom 14 dagar skulle jag automatiskt fortsätta vara medlem i A-kassan.
  För säkerhets skull hörde jag av mig till min lokala sektion och förklarade att det enbart var förbundet jag ville gå ut ur, inte A-kassan. De förmedlade dessa uppgifter vidare.

  Idag fick jag ett brev signerat samma Simon Hedefalk där det stod att jag inte längre är medlem i Kommunals A-kassa.
  Jag ringde upp, fick sitta i telefonkö bra länge, när jag väl kom fram läste den trevliga växeltelefonisten upp brevet jag fått.

  “Om du inte hört av dig inom 14 dagar är du per automatik fortsatt medlem i A-kassan.”

  Varför är jag då inte det, undrade jag.

  Bra fråga, svarade hon.

  Samma handläggare tar alltså felaktigt beslut trots att han själv skrivit brevet.
  Det är bara ett exempel på inkompetensen, och det är vad jag tycker och tänker om Kommunal.

 18. Anna H skriver:

  Hej!
  Jag jobbar som lärare i SFI på en kommunal skola. Mina chefer säger att de inte kan ge mig någon annan anställning än timanställning, eftersom jag inte har lärarlegitimation. Jag har jobbat på timme i 19 månader nu. Får man göra så? Kan facket hjälpa mig att få bättre villkor (typ sjuklön och uppsägningstid) om jag går med?

  • admin skriver:

   Hej Anna!

   Tyvärr kan jag inte ge dig något bra svar på vad Kommunalarbetareförbundet eventuellt skulle kunna göra för dig i denna situation. Prova ta kontakt via telefon 010-442 70 00 för bättre vägledning.

   /Admin

 19. Youssef a skriver:

  Hej!
  Jag är medlem , jag byte jobbet 2 månader sedan till ett privat hotell.
  Ska jag byta eller får jag hjälp hos er vid behov?
  Tack

 20. Alma skriver:

  Hej!
  Jag är långtidsvikarie på en förskolan. Jag har anställning 4 månad nu. Får jag äta lunch beroende på hur många barn finns i gruppen eller inte?

  • admin skriver:

   Hej Alma!

   Du bör kontakta det fack du är medlem i direkt, de bör kunna ge ett personligt och underbyggt svar på din fråga.

   Du befinner dig just nu på fackforbunden.se som är en fristående informationsportal som inte drivs av någon enskild facklig organisation.

   Min personliga lekmannamässiga tolkning av reglerna kring “pedagogisk lunch” är att dessa bestäms lokalt i på kommunnivå och inte finns reglerade i något avtal. Det innebär i sin tur att olika regler gäller för olika skolor och förskolor runt om i landet. Dock bör du ta denna tolkning för vad den är, jag är ingen expert inom detta område.

   Hälsningar
   Admin

 21. Karin Kinnerud skriver:

  Hej!

  Mitt namn är Karin Kinnerud och jag är doktorand i nationalekonomi vid Stockholms universitet. I ett av mina projekt behöver jag inflationsjustera data på historiska löner. Jag är därför intresserad av vilket mått på inflation som oftast beaktas i löneförhandlingar. Har ni någon information om t ex KPI eller KPIF, eller något annat inflationsmått brukar ligga till grund för när man i löneförhandlingar tar hänsyn till inflation?
  Vore mycket tacksam för ert svar!

  Med vänliga hälsningar,
  Karin Kinnerud

  • admin skriver:

   Hej Karin!

   När nya löner skall förhandlas fram används sedan länge KPI som underlag. Där löner justeras för att följa samhällets inflation, efter konsumentprisindex.

   Hälsningar
   Admin

 22. Yanelys Conde skriver:

  Hej
  Jag har varit sjukskriven under en lång period och har inte betalat den reducerande avgiften för sjukskriven utan ordinarie avgift.

  Hur kan jag gå vidare?

  • admin skriver:

   Hej Yanelys, ring 010-442 70 00 så snart som möjligt för att ta reda på vilka möjligheter som finns, öppettider under vardagar kl 08 – 18.

   /Admin

 23. Katrin Olsson skriver:

  Riktig katastrof. Självgoda men ineffektiva.
  Varning: Håll er borta!
  Välj en annan organisation.

 24. Shafi Muhammad skriver:

  Hej! Nu jobbar jag som administratör i kommunen. Kan jag bli medlem i Kommunal Fackförbundet ?

 25. Consolee skriver:

  Hej!
  Jag undrar om vi ska få lönehöjning och när?
  Jag har hört rykten om det och jag vill höra vad sanningen är.
  Tack på förhand.

 26. Lena Hallberg skriver:

  Hej!
  Jag undrar varför vi som betalar fackavgift till kommunal inte får del av bonusen som betalas ut till alla nu i december , men som jobbar på ett privat boende, om man inte får, då ska man inte betala heller?
  Är undersköterska och jobbar 100%

Recensera Kommunal

Skriv vad du tycker och tänker om Kommunal eller ställ en fråga om något du undrar över.Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg