Svenska Målareförbundet

svenska målareförbundet
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

 

Kontaktuppgifter
www.malareforbundet.se
Telefon: 08-587 274 00
Epost: post@malareforbundet.se

 

Medlemskap
Arbetstagare
Medlemsavgift: 190-475 kr/mån

 

Akassa
Namn: Byggnads
Kostnad: 110-119 kr/mån

 

Svenska Måleriförbundet med omkring 14,000 medlemmar är det äldsta verksamma fackförbundet i landet och bildades 1887 för att i stort organisera samma yrkesgrupper då som nu. Huvudkontoret ligger i Stockholm med nio regionala avdelningar. Svenska Måleriförbundet har medlemmar i ett antal olika yrkesgrupper.

 • Byggnadsmålarna målar och tapetserar, renovering såväl som nybyggnation och inomhus såväl som utomhus. Måleriyrket innefattar även grupper som materialarbetare vilka är de som transporterar material och verktyg samt ställer i ordning dessa.
 • Järnmålare arbetar med rostskyddsmålning, och servicearbetare utför enklare arbeten som tvättning och rengöring av husfasader samt tapetnedtagning.
 • Billackerare arbetar främst med skadereparation där man återställer lacken i ursprungligt skick efter skador, men där vissa även arbetar med motivlackering.
 • Industrilackerare arbetar inom industrin där de lackerar nya produkter som kräver en annan teknik än vid billackering och där vissa specialiserat sig på lackering av plastdetaljer.
 • Mätare är de som sammanställer ackordsräkningar åt måleriföretag och målare.

Bland de viktiga åtgärder som Svenska Måleriförbundet har förhandlat fram åt sina medlemmar kan nämnas:

 • Regler för ackord. Så kallade slumpackord betalades innan förbundet bilades. Dessa innebar att ett pris gällde för hela jobbet och den målare som erbjöd sin tjänst till lägst pris fick jobbet. Efter en lång kamp för att upprätta prislistor i olika delar av landet fastställdes till slut en rikstäckande prislista med ackord som huvudlöneform tillsammans med en fastlöneform.
 • Med tanke på vilka kemikalier som används i yrket är det en särskilt arbetsmiljö som tidigare kunde ge skador vilka det var svårt att skydda sig mot. Genom ett omfattande arbete där man bland annat vägrade låta sin medlemmar utsättas för lösningsmedelfärger förbättrades målarnas arbetsmiljö drastiskt.
 • I mitten på 1950-talet lyckades förbundet förhandla fram lediga lördagar och några år senare 40 timmars arbetsvecka, och blev därmed det första förbund att genomdriva detta.

På hemsidan kan man både hitta blankett för medlemskap i Målareförbundet samt ansöka om inträde i Byggnads arbetslöshetskassa.

 

Bli medlem i svenska-malareforbundet
Fördelar med Svenska Målareförbundet
 • faktaKom i kontakt med andra som arbetar inom byggbranschen
 • informationOvärderligt stöd vid rätt tidpunkt

Alla fackliga tjänster hos Svenska Målareförbundet

Denna lista innehåller samtliga Svenska Målareförbundets försäkringar och avtal. Du hittar andra fackförbund med likvärdiga tjänster genom att klicka på respektive länk:

A-kassor, ,

Är Svenska Målareförbundet fackförbund är ett bra alternativ för dig?

Svenska Målareförbundet är en lämplig fackförening för alla som arbetar inom följande yrken och branscher. Leta igenom listan och se om du hittar ditt yrke bland i listan. Du hittar även fler möjliga fackliga organisationer genom att klicka på länkarna:

Branscher

,

Yrken

Det finns 9 Omdömen om Svenska Målareförbundet

Är Svenska Målareförbundet fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

 1. Hej, Hur många timmar har en elev som gått ut sin gymnasium utbildning inom måleri?

  Hälsningar Johan

  • Hej Johan, omkring 300 lärlingstimmar rör det sig om.

   • Är det inte 3000 timmar? 300 känns lite väl magert att gå ut från gymnasiet med. 😛

    • Hej Andreas, tack för att du var uppmärksam. Det stämmer vi har fel!

     Om du har minst E som betyg i alla ämnen kan du tillgodoräkna dig ca 3000 timmar.

     För vuxenutbildningen kan man dock endast tillgodoräkna sig max 1000 utbildningstimmar.

     För exakta och aktuella uppgifter hänvisar vi till respektive lärosäte.

     /Admin

 2. Har man rätt till en gratis semestervecka efter en månads anställning? Även om man haft egen firma och blivit anställd. Mvh

  • Hej Marcus,

   Vet vem kanske det, kan vara värt att fråga! Men du får prova att höra av dig till förbundet, kontaktuppgifter hittar du högst upp på högersidan.

 3. Hej!
  Min bror fick anställning som billackerare idag med 106kr/h? Tänkte bara höra vad lägsta lön enligt fackliga bestämmelser är! För själv tycker jag det låter som ren rapparkalja.

  Mvh

 4. Hej. Hur många timmar skall man ha som målarlärling innan man blir fullbetald??
  Har en son som gått gymnasiet, Måleri 3 år samt 5 veckor sommarjobb, hur många timmar har han då??

Recensera Svenska Målareförbundet

Skriv vad du tycker och tänker om Svenska Målareförbundet eller ställ en fråga om något du undrar över.Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2020
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg