Lärarnas Riksförbund

Lärarnas riksförbund
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2)
Loading...

 

Kontaktuppgifter
www.lr.se
Telefon: 08-613 27 00
Epost: medlem@lr.se

 

Medlemskap
Arbetstagare
Medlemsavgift: 100-310 kr/mån

 

Akassa
Namn: AEA
Kostnad: 130 kr / mån

 

Inkomstförsäkring
Max löneförsäkring: 60 000 kr :-
Utbetalningstid: 200 dagar
Kvalifikationstid: 12 mån
Kostnad: Ingår

 

Medlemslån
Swedbank: 30 000 - 200 000 kr

 

Från och med 1 januari 2023 har detta förbund upphört och blivit en del av det nybildade facket Sveriges Lärare.

Lärarnas Riksförbund med huvudkontor i Stockholm har cirka 90,000 medlemmar och ingår i Saco. Ursprunget till fackförbundet dateras till slutet av 1880-talet då Svenska Lärarsällskapet bildades som skulle verka för ”ett föreningsband mellan lärare vid de allmänna läroverken” och arbeta för läroverkens och lärarnas bästa. I början av 1900-talet ombildades det och ändrade namn till Läroverkslärarnas Riksförbund för att i mitten av 1960-talet byta namn till det nuvarande Lärarnas Riksförbund.

Förbundet arbetar för behöriga lärare samt studie- och yrkesvägledare samt studenter som genomgår utbildning som förberedelse till något av dessa yrkesval. Det är ett yrkesförbund och inte ett branschförbund som kräver en akademisk examen med minst treårig utbildning för att man skall kunna bli medlem. Dessa medlemmar är främst verksamma inom förskola, grundskola, gymnasieskola samt inom vuxenutbildning. Skolledare organiseras inte av Lärarnas Riksförbund.

Via förbundets hemsida har man möjlighet att skriva ut och fylla i blankett för medlemskap som kan skickas per post, eller nyttja formuläret som kan fyllas i direkt på sidan och skickas elektroniskt. Man kan ansöka om medlemskap både till förbundet och arbetslöshetskassan.

Som medlem kan man ta del av över 300 rabatterade erbjudanden från bland annat Philips, Telenor och Birka Cruises, man kan ansöka om förmånliga lån hos Nordea, SEB eller Swedbank, välja att pensionsspara i Svenska Lärarfonden, skriva avtal med Lärarförsäkringar och köpa litteratur till nedsatt pris. På medlemsjouren finns erfarna ombudsmän tillgängliga som kan svara på frågor om anställningsförhållanden och på medlemsenheten kan man få svar på frågor vilka rör medlemskap i förbundet eller A-kassan.

En av de viktigaste frågorna som fackförbundet driver är den om ett ökat statligt ansvar för skolorna i Sverige med en nationell kunskapsskola som ger likvärdiga möjligheter för elever att nå de kunskapsmål man anser bör eftersträvas. Detta behandlas bland annat på Skolforum som är en mötesplats för lärare, skolledare och andra verksamma inom skolväsendet. Evenemanget hålls årligen tillsammans med bland annat Lärarförbundet och Stockholmsmässan.

Aktuella medlemsavgifter 2019
Medlemskap Kostnad
Ordinarie 310 kr/mån
Deltid (max 59%) 200 kr/mån
Föräldraledig (100%) 150 kr/mån
Sjukskriven (min 50%) 200 kr/mån
Student Gratis
Arbetslös 200 kr/mån
Tjänstledig utan inkomst 100 kr/mån
Pensionär 50 kr/mån
Nyexaminerade 50 kr/mån första året. År två 125 kr/mån.
Inkomstförsäkring

Efter 12 månaders medlemskap skyddas du som yrkesverksam av en inkomstförsäkring, vilken berättigar till ökad inkomstbaserad ersättning vid arbetsförlust. Lärarans Riksförbunds inkomstförsäkring tryggar alla inkomster upp till 60.000 kr/mån i 200 dagar. Notera att du även behöver vara ansluten till a-kassan och uppfylla arbetsvillkoret för att ha rätt till ersättning.

Informationsfilmer från Lärarnas Riksförbund

Nedan hittar du ett antal videofilmer med ytterligare information och fakta om Lärarnas riksförbund. 

Bli medlem i lararnas-riksforbund
Fördelar med Lärarnas Riksförbund
 • faktaMedlemskap för yrkesverksamma lärare
 • informationInkomstförsäkring ingår i avgiften!

Alla fackliga tjänster hos Lärarnas Riksförbund

Denna lista innehåller samtliga Lärarnas Riksförbunds försäkringar och avtal. Du hittar andra fackförbund med likvärdiga tjänster genom att klicka på respektive länk:

A-kassor, Inkomstförsäkringar, Medlemslån, , , ,

Är Lärarnas Riksförbund fackförbund är ett bra alternativ för dig?

Lärarnas Riksförbund är en lämplig fackförening för alla som arbetar inom följande yrken och branscher. Leta igenom listan och se om du hittar ditt yrke bland i listan. Du hittar även fler möjliga fackliga organisationer genom att klicka på länkarna:

BranscherYrken

, ,Det finns 4 Omdömen om Lärarnas Riksförbund

Är Lärarnas Riksförbund fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

 1. Anna skriver:

  Jag arbetar som personlig assistent o är för närvarande medlem i Kommunal.
  Är det någon nackdel för mig att byta till er?
  (Jag är förskollärare).
  Vänligen Anna

 2. Maria skriver:

  Hej.

  Jag jobbar som oberoende lärare och undrar om jag är välkommen i lärarnas fackförbund eller är det endast för behöriga lärare?

  Mvh
  Maria

Recensera Lärarnas Riksförbund

Skriv vad du tycker och tänker om Lärarnas Riksförbund eller ställ en fråga om något du undrar över.Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg