SACO

Saco logoSveriges Akademikers Centralorganisation, SACO, grundades 1947 som en facklig centralorganisation med huvudkontor i Stockholm. Med de 22 medlemsförbund som ingår i SACO är det totala medlemsantalet en bit över 945 000 fördelade i en mängd olika akademikergrupper. SACOs historia dateras till 1943 när Sveriges yngre akademikers centralorganisation (SYACO) bildades då det var ett ökat fackligt intresse under 1940-talet hos akademikerna. Man inrättade bland annat ett prognosinstitut för intellektuell arbetskraft och startade en utredning för att kartlägga akademikernas sociala förhållanden. Efter några år ombildades SYACO till SACO och samtidigt gick några akademikerförbund över till den nya centralorganisationen, bland annat Lärarnas Riksförbund. Organisationen agerar som förhandlingspart, den bedriver omfattande utredningsverksamhet och fungerar som remissinstans samt är representant i flera statliga kommittéer och organ. För att tillvara studenters särintresse bildades Saco studentråd vilket har cirka 100,000 medlemmar och är Sveriges största frivilliga studentorganisation.

 

I de förbund som i sin tur organiserar akademikergrupper med egna kansli och styrelser ingår medlemmar verksamma som ekonomer, jurister, läkare, lärare, arkitekter, naturvetare, bibliotekarier, ingenjörer och en rad andra yrkesgrupper anslutna till något av följande förbund: Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, DIK, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Jusek, Kyrkans Akademikerförbund, Leg Sjukgymnasters Riksförbund, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Naturvetarna, Officersförbundet, Saco-förbundet Trafik och Järnväg, SRAT, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmacevtförbund, Sveriges Ingenjörer, Sveriges läkarförbund, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Reservofficersförbund, Sveriges Skolledarförbund, Sveriges Tandläkarförbund, Sveriges universitetslärarförbund, Sveriges Veterinärförbund.

 

Organisationen har framgångsrikt drivit frågor om medlemmars löner och anställningsvillkor, jämställdhet, speciella anställningsformer, pensioner, försäkringar och kompetensutveckling. En av de första stora frågorna var akademikernas problem med amortering på banklån som de tagit för att kunna studera. I samband med förhandlingar om detta man gjorde en överrenskommelse om studielån där staten gick in som garant. På deras hemsida kan man ta del av utförlig information angående det fackliga arbetet, de olika avtal man ingått för anställda och studenter, få hjälp när man söker jobb, vill byta jobb eller utvecklas i sin anställning och en rad andra ämnen.

 Det finns 2 Omdömen om SACO

Är SACO fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

 1. Robert skriver:

  Hej.
  Jag är intresserad av att bli medlem i ett fackförbund, efter år som medlem i kommunals a-kassa. Jag är ej övertygad om att Kommunal är det självklara valet för min del, bl a då jag tycker att min yrkestitel är vag.

  En anledning till att jag ej varit medlem, är att kolleger uppgett att de ej fått hjälp/stöd av sina fackförbund i olika frågor. Nu är det så att SACO ej omnämnts i dessa samtal. Jag har sedan några månader med ny chef tydligt känt att hon behandlat mig på ett icke acceptabelt och respektfullt sätt. Jag har 10 år på min arbetsplats och är omtyckt av mina ca 40 kollegor, så jag tar denna konflikt lite som ngt personligt. Kände nu att det kanske kan vara läge att gå med i ett fackförbund, och kanske få stöd, och därmed förnyat förtroende för det arbete som jag vet att ni och andra står för.

  Det handlar inte om att jag bara för att jag hamnat i trångmål, söker er hjälp, utan för att jag insett att det nog ej är fel att ha ett stöd i ryggen då dessa situationer uppstår.Det är på intet sätt så att jag planerar en konfrontation med min arb givare, men känner att ett stöd är önskvärt utifall detta eskalerar.

  Tror ni att Saco är fackförbundet för mig.Tilläggas kan att jag är utbildad sjukgymnast men ej f.n verksam i yrket.

  Med vänlig hälsning Robert

  • admin skriver:

   Hej Robert,

   Låter som en besvärlig sits du hamnat i. Skulle uppmana dig att kontakta Saco direkt och höra vad de har att säga. Hoppas du får den hjälp du söker, lycka till!

   Hälsningar
   Admin

Recensera SACO

Skriv vad du tycker och tänker om SACO eller ställ en fråga om något du undrar över.Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg