Landsorganisationen i Sverige – LO

centralorganisationen LO logoLandsorganisationen i Sverige – i dagligt tal LO – är en sammanslutning av fackförbund som bildades 1898 och som sedan grundandet har haft ett nära samarbete med Socialdemokratiska arbetarpartiet De 14 förbund som ingår i LO, med totalt cirka 1.415,000 medlemmar är:

LO’s uppgift är att försvara sina medlemmars intressen på arbetsmarknaden samt i samhället i stort i allt från anställningsvillkor och löner till att vara med och påverka de politiska beslut som gynnar de anslutna medlemmarna. För att lyckas med detta talar man inom LO om de fem värnen:

• Full sysselsättning
• Aktiv arbetsmarknadspolitik
Hög arbetslöshetskassa
• Starkt anställningsskydd
Rikstäckande kollektivavtal

De mål man verkar mot är att nå en reallöneökning för alla, minska löneskillnader mellan kvinnor och män, ökad jämlikhet samt öka sysselsättningen. Tidigare förhandlade LO direkt med arbetsgivareföreningen Svenskt Näringsliv (tidigare SAF) men den formen av förhandling har minskat och istället tecknar de enskilda fackförbunden oftast avtal, dock samordnar LO sina medlemsförbund inför varje avtalsrörelse. Vissa avtal, som försäkringar och omställningsavtal tecknas fortfarande mellan centralorganisationerna.

Via www.lo.se erbjuds ett omfattande bibliotek med information som förklara politiska sakfrågor och hur organisationen ställer sig i frågor såsom arbetsrätt, pensioner, skattepolitik och utbildning, samt information om avtals- och medlemsförsäkringar, lönepolitik och diverse fackliga utbildningar.

Kansliet som ligger i Stockholm intill Norra Bantorget har cirka 100 anställda vilka arbetar med organisationsfrågor, utredningar och opinionsbildning. På regional nivå är det organiserat över 11 distrikt med cirka 150 lokala fack i kommunerna där man bland annat arbetar med ungdoms- och skolverksamhet förutom det övriga fokus som ligger på arbetsplatser.

 Det finns 18 Omdömen om Landsorganisationen i Sverige – LO

Är Landsorganisationen i Sverige – LO fackförbund bra eller dåligt? Läs tidigare omdöme eller berätta vad du tycker om deras inkomstförsäkring, akassa eller övriga försäkringar och villkor. Recensera, kommentera eller ställ en fråga.

 1. seppo kyllönen skriver:

  Jag har ansökt om LO lån för en 1 vecka sedan och har inte fått svar, vad ska jag göra?

 2. ruben skriver:

  Hej, ta bort procent i löneförhandlingarna kr är bättre för jämställdheten,ett ex
  upp till 25 000kr i mån höj med 350 över 25,000kr 150kr.

 3. Eva skriver:

  Måste jag som undersköterska vara med i Kommunal, eller finns det andra jag kan gå med i?

  • admin skriver:

   Hej Eva,

   Som jag har förstått det finns det inte något annat fackförbund som tar emot din yrkeskategori. Men det kan vara värt att prova att kontakta LO direkt.

 4. Gun Eriksson skriver:

  Hej!
  Jag är medlem i Kommunalarbetarförbundet.
  Är jag då automatiskt medlem i LO?
  Mvh/Gun

 5. olle andersson skriver:

  partisk och tyvärr osaklig.

 6. Teemu rotko skriver:

  Borde inte fackförbunden protestera att ett parti i riksdagen har tagit över Säpo. Att de sagt ja till FN migrations avtalet som begränsar vad vi folket får säga? Att ni ger arbetarnas pengar till diverse klimat och invandrings propaganda? Ni har blivit kommunister. Det vi arbetare en gång kämpade emot. Kommer aldrig ansluta till facket igen om jag inte träffar nån lokal förmåga som brinner för oss arbetare

 7. K R skriver:

  Hejsan
  Undrar om Bemanningsfirman (borttaget) kan bedriva en smutsig anställningsform på sådant sätt att inbaka korta uppdrag i vikariat avtal under visstidsanställning?
  Dem har lurat mig på en parallell anställningsform.
  Tacksam om ni har möjlighet att besvara mig.
  Med vänlig hälsning

  • admin skriver:

   Hej K,

   Du behöver kontakta LO eller det förbund du vill komma i kontakt med direkt, vi på fackforbunden.se är en fristående portal som tyvärr ej kan besvara denna typ av fråga.

   /Admin

 8. MS skriver:

  Hej! Som arbetslös med A-kassa får jag gå med i LO medans jag söker ny tjänst?

  Med vänlig hälsning,
  MS

 9. Michael skriver:

  Hej! Har ni hunnit läsa mitt inlägg ännu i denna tråd?

  Hälsningar,
  Michael

  • admin skriver:

   Hej Michael,

   Kan inte gå i god för att samtliga arbetslösa kan gå med i LO-anslutna fackförbund, men i grunden kan vi på fackforbunden.se inte se att det skulle utgöra något hinder.

   Vår rekommendation är att du skickar en medlemsansökan direkt till det LO-fack du vill ansluta dig till.

   Hälsningar
   Admin

 10. Roland Eriksson skriver:

  Jag Är INTE förvånad över att LO och medlemsförbunden tappar väljare, Och detta beror på alla dessa resor/Nöjes som Fackpamparna gör på medlemmarnas pengar, och det Utan att skämmas inför sina medlemmar , och att Höra deras förklaringar Varför detta har skett Är Patetsiskt. Hoppas att får avgå som ordförande i sina förbund och UTAN avgångsvederlag , Det behöver dom INTE, för det har dom Redan tagit ut det via sina resor dom gjort.

  Enl mitt sätt att se det Ren Stöld av pengar , som dessa herrar, mest Herrar har gjort. . Vore jag medlem fortfarande så hade jag Anmält dom till Polisen för Egenmäktigt förfarande av medlemspengar . Jag Avskyr Girighet oavsett Vilka som har gjort det

 11. Björn Billtoft skriver:

  Hej
  Väldigt låsta lägen i Sverige just nu.Pandemin slår hårt mot Sverige och övriga världen.
  Regeringen Löven sitter i rävsax och övriga partier kör sin egen agenda. Det är ett chicken race, ingen vill backa, (fega ur).
  Arbetsmarknadens parter förhandlar inte heller längre.
  Regeringskris och nyval i denna stund vore förödande för löntagare, arbetsgivare, och hanteringen av pandemin.
  Varför kliver inte LO och arbetsgivarorganisationen tillbaka och förlänger rådande avtal 2-3 år för att ni båda har så otroligt mycket att förlora på att krisen förvärras. Sverige har en unik möjlighet att komma ur pandemin starkare än många andra länder.
  Med vänlig hälsning, Björn Billtoft

 12. PappersMedlem skriver:

  Åtminstone ett förbund som ingår i LO struntar i sina medlemmar.
  Pappers vägrar ta emot information som visar ett lokalt fack som sviker sina medlemmar i enskilda fall och stödjer arbetsgivarens egna utredningar som kan dölja brister i verksamheten istället för att åtgärda enligt arbetsmiljölagen.
  Är Svenska Modellen bara viktig för fackförbunden men inte fackets medlemmar?

 13. Tomas Almberg skriver:

  Nu brinner det i knutarna! Miljön! Finns LOs miljöfront! Forskning har visat att miljöpartiets program ät det enda partiet som har en realistisk miljöpolitik. Ska vi strunta forskningen eller ställa oss bakom forskningen som bl.a. Rockströms ” EN JORD FÖR ALLA”

Recensera Landsorganisationen i Sverige – LO

Skriv vad du tycker och tänker om Landsorganisationen i Sverige – LO eller ställ en fråga om något du undrar över.Fackförbunden - information om samtliga fackföreningar i Sverige © 2024
  Kontakt | Cookies | Friskrivning | Om Fackförbunden.se

Spexer AB | Org nr: 556971-8926 | Vidkärrsallén, 416 75 Göteborg